Најновије

ВУЧИЋ ОБЈАШЊАВА ВОЈНИКУ: “Не дај да туку под 90 степени”

Нова ватрена батерија, вишецевни лансер ракета "Огањ" који делује у саставу 15. тенковског пука Прве бригаде копнене војске, представљен је данас у касарни "Бошко Палковљевић Пинки".

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Александар Вучић обишао је касарну и присуствовао приказима способности тенковске чете и модернизоване артиљеријске батерије. Председника је у касарни дочекала почасна јединица гарде Војске Србије.

Презентацију Огња, односно његовог система за гађање, пред председником је обавила потпоручница војске. Током излагања, Вучић је имао додатна питања:

“Погодите ли ви то? Важно је да погодите, ионако не бих разумео то што ми причате”, рекао је председник, а потом је упитао да ли Крушик може да прави ракете за систем Алас. Када су му војни збваничници одговорили да то ради “Југоимпорт”, Вучић је додао да је важно да развијамо домаћу наменску индустрију.

Председник је имао и сугестију за војнике који се, хипотетички, буду супротстављали непријатељу уз помоћ Огња.

“Само им не дајте да туку под 90 степени. Да не испробавамо све могућности”. Председник је констатовао и да имамо довољно тенкова, али нам фали посада.

Способност тенковске чете приказана је на 13 тенкова М84, на којима је приказана и практична обука те чете, као и на две врсте тренажера, од којих је један компјутерски, наводи Танјуг. Приказу је присуствовао и министар одбране Александар Вулин, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, те командант 15. тенковског батаљона мајор Борислав Крњајић.

Развој ракетног лансера “Огањ” са контролним гађањем завршен је прошле године, а осим што има нови ИНС (инерциони навигациони систем) и што је добио бројне дигитализације и усавршавање система веза, има и знатно већу брзину употребе.

Иначе, према писању медија, Србија је од САД званично затражила одобрење за куповину 20 ловаца бомбардера. Како се наводи, на иницијативу председника Вучића одлучено је да се максимално ојачају потенцијали Војске Србије и да се после набавке руских “мигова 29” купе и амерички бомбардери. Медији наводе да Вашингтон још није одговорио на захтев Београда и да је у случају одбијања могућа набавка руских бомбардера “сухој-25”.

Прочитајте ОВДЕ   све детаље о куповини бомбардера.

Извор: nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА