Најновије

ДОК У ХРВАТСКОЈ "ОЛУЈА" И ДАЉЕ ТРАЈЕ: Срби су присиљени да је славе заједно са усташама

Борис Милошевић новоизабрани потпредседник Владе Хрватске и високи функционер Самосталне демократске српске странке, биће први српски политичар који ће присуствовати обележавању злочиначке војно-полицијске акције „Олуја“.

Хрватска војска (Фото: hrvatski-vojnik.hr)

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да је са СДСС-ом постигнут договор да ће Милошевић присуствовати 25-годишњици „Олује“, а да ће потпредседник владе и министар хрватских бранитеља Томо Медвед ићи на обележавање злочина почињен над Србима у селу Грубори.

– Мислим да је то добро и корисно, пре свега за односе у хрватском друштву, однос према српској мањини у Хрватској, према рецентној прошлости, као и да је то снажна порука Хрватске према свим партнерима који гледају како Хрватска функционише данас – рекао је Пленковић.

Прогнани Крајишници ову вест дочекали су с неверицом и уз једногласну осуду. Да је непријатно изненађен признаје и Саво Штрбац, председник Веритаса, који је претходно прогнозирао овакав расплет.

– Нажалост, волео бих да нисам био овако добар прогнозер. Таква одлука за све нас прогнане Крајишнике је катастрофална јер „Олуји“ даје легитимитет и брани тезу по којој је Хрватска 5. августа 1995. „повратила свој суверенитет над територијом под окупацијом“. Ти „окупатори“ се данас налазе расути на све четири стране света и не престају да ме зову јер су шокирани и питају зар ћемо као народ да пређемо преко сопственог страдања – каже Штрбац и подсећа да ће на овај начин „пасти у воду“ и сав досадашњи труд да се акција „Олуја“ представи онаквом каква је и била – ратни злочин и етничко чишћење.

На нашу констатацију да је Борис Милошевић одлуку донео како би се побољшао положај Срба у Хрватској, Штрбац одговара да је то „лажан изговор“.

– У земљи која је чланица ЕУ и НАТО, 25 година од краја рата једна национална заједница -српска мора да аболира етничко чишћење  да би својим сународницима обезбедила струју и воду или да сенеки пут поправи. То је апсурдно – истиче Штрбац

Огорчен је и Миодраг Линта, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије. Он позива Бориса Милошевића да „не прелази црвену линију“ и сумња да ће његов одлазак у Книн побољшати положај преосталих Срба у Хрватској.

– За Србе „Олуја“ и даље траје. Нису им остварена имовинска, стечена и  бројна друга права. И даље не могу да пронађу и сахране своје најмилије, налогодавци и извршиоци злочина су некажњени, а Срби се и даqе прогањају – истиче Линта.

Посланица СДСС у хрватском Сабору говорила о "Олуји" и добила аплауз, снимак можете погледати ОВДЕ.

 

Извор: vesti-online. com

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА