Најновије

Ауторка која је описала све Хенријеве краљице осликала је дубоко интиман портрет и последње међу њима

Филипа Грегори је светска бестселер ауторка и краљица историјских романа. Њен најпознатији роман „Друга Боленова кћи“ објављен је 2002. и по њему је снимљен истоимени филм.

Фото-Лагуна

Издавачка кућа Лагуна објављује нови роман Филипе Грегори „Укроћена краљица“ у преводу Александре Чабраје, историјско-политички роман који читаоцима представља Катарину Пар, прву даму енглеске учености.

Катарина Пар, тридесетогодишња удовица у тајној вези са новим љубавником, нема избора кад јој краљ Хенри – човек који би јој могао бити отац и који је сахранио четири жене – нареди да се уда за њега.

Катарина је потпуно свесна опасности са којом се суочава: претходна краљица је потрајала шеснаест месеци, а она пре ње једва годину и по дана. Међутим, Хенри обожава своју нову невесту, а Катаринино поверење према њему јача док она уједињује краљевску породицу, окупља круг радикалних мислилаца у срцу двора и влада краљевством као намесница.

Ипак, да ли је све то довољно да би се осетила сигурно?

Ауторка која је описала све Хенријеве краљице осликала је дубоко интиман портрет и последње међу њима: жене које је жудела за страшћу, моћи и учености на двору суровог тиранина.

„Катарина Пар била је изузетно образована и префињена жена која је умела да мисли својом главом, да неосетно наметне своју вољу, али и да се сачува од опасних дворских сплеткарења и погибељних завера. Као велика заговорница протестантизма бавила се превођењем верских текстова и тако остала упамћена као једна од првих ауторки у британској књижевности“, рекла нам је Александра Чабраја, која је на српски језик превела чак девет књига Филипе Грегори.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА