Најновије

Немилосрдно смо на путу високе инфлације: Ако немате пара за злато клупујте овај племенити метал

У доба економске несигурности, људи се непрестано окрећу улагањима за која се зна да штите стварне вредности.

Инфлацторне новчанице (Фото: Јутјуб)

Историја је показала да је највећа и најбоља заштита људи била у племенитим металима попут злата и сребра, али у доба лошијих економских перспектива чини се да злато увек привлачи пуну пажњу људи, медија и великих улагача, док сребро остаје у сенци и "чека" на своју прилику. Поставља се питање колико је то оправдано.

У прошлости је сребро било познато као злато "малог" човека, а у неким је деловима историје било чак еквивалентно злату. Вековима је сразмера злата и сребра била релативно константана, око 1:15, али година 1873. означила је прекретницу јер је означавала почетак демонетизације сребра, преноси Seebiz.

С овом годином сребро је почело да губи улогу новца коју је имало кроз многе векове и истовремено борбу са златом, јер је дугогодишња веза између њих почела да пропада. Сразмер њихових вредности 18. марта 2020. био је чак и највећи у целој историји и износио је 1: 126, што другим речима значи да је злато у марту чак 126 пута скупље од сребра.

Током тих 150 година сребро се приближавало својој правој новчаној вредности, а посебно треба споменути године 1919. и 1980., периоде која је карактерисала изузетно висока инфлација, пише Свет капитала.

Злато је у марту ове године било 126 пута скупље од сребра.

С обзиром на тренутну економску ситуацију у свету, немилосрдно смо на путу високе инфлације, велика је вероватноћа да сребро може да поврати свој досадашњи углед и приближи се историјском просеку од 1:15. Тренутна сразмера злата и сребра је 1:81, па можемо закључити да би се сребро у будућности могло повећати и до 5 пута више од цене злата.

Сребро има монетарну и индустријску улогу

Иако је сребро у периоду повратка своје "одузете" новчане улоге, оно има директну улогу у индустрији. У поређењу с другим металима и сировинама, има јединствено својство због чега се углавном користи у индустријске сврхе, а само око 20 одсто је намењено у инвестицијске сврхе.

Сребро је толико јединствено да се користи у више од 1.300 патената и више од 42.000 производа широм света, а начини на који се користи расту током година. Сребро је друга најважнија сировина на свету, а због ове изванредне улоге сврстава се међу стратешки најважније сировине на свету. Рецимо, она ће играти изузетно важну улогу у 5Г технологији која тренутно долази до изражаја.

Према The Silver Instituteu, потражња за сребром за потребе ове технологије тренутно је 7,5 милиона унци сребра, у 2025. очекује се да ће потражња бити 16 милиона, а до 2030. већ 23 милиона унци. Ово представља повећање потражње од 206 одсто током следећих 10 година, само на овом подручју.

Посебну пажњу можемо обратити на инвестицијску потражњу сребра у наредном периоду. У последњој деценији (2010-2019), за разлику од претходне, потражња за сребром у инвестицијске сврхе утростручила се. У 2019. потражња за сребром била је чак 12 одсто већа него у 2018., а 2020. тренутно пратимо експлозију инвестицијске потражње, што је тек почетак.

С друге стране, испорука сребра опада већ четврту годину заредом. Сребро је углавном нуспроизвод ископавања бакра, олова и цинка, при чему се само два одсто сребра извлачи директно из рудника сребра.

Кинези лансирали убицу носача авиона, Амери одмах одговорили! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА