Најновије

ШТО СЕ ГЊАВИШ СА ОПОЗИЦИЈОМ? САМО ИХ СЕ ОТАРАСИ! Лукашенков савет Вучићу како са противницима! (ФОТО)

Ја сам имао два посланика опозиције и њих сам се отарасио - рекао је белоруски председник Александар Лукашенко свом српском колеги, Александру Вучичу, што је пренео француски лист "Поен" оцењујући да је Лукашенков савет био од користи за парламентарне изборе у Србији одржане 21. јуна.

Александар Лукашенко и Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Лукашенков противкандидат Светлана Тикхановскаја, нашла се на удару режима у Минску, јер је успела да први пут након више од две деценије, угрози апсолутну власт Александра Лукашенка. Након што јој је пре избора ухапшен супруг, Тикхановскаја је напустила Белорусију после недељних избора, а данас је одјекнула и вест да је азил пронашла у суседној Литванији. 

С обзиром да Лукашенко и Вучић имају много сличности, питање које се сасвим логично намеће је да ли ће и Вучићеви политички противници следити пример Тикхановскаје и бежати из Србије? 

Стравичне сцене полицијског насиља, које већ два дана гледамо на улицама Минска, неодољиво су подсетиле српску јавност на истоветне бруталности Вучићеве полиције, која је немилосрдно тукла демонстранте у Београду почетком јула ове године.

Ситуација умногоме подсећа на стање у Србији и тензије у друштву, изазване сличним стилом владавине Александра Вучића. Два лидера, која се према сопственим речима, међусобно уважавају и поштују, недавно су и имала прилике да размене гледишта по питању односа према опозиционом деловању.

Према писању "Поена", сазнали смо да је белоруски председник током посете Београду у децембру питао Вучића зашто се уопште "гњави са опозицијом".

Применивши белоруски рецепт, Вучић сада у парламенту нема ни та два посланика опозиције, па не мора да се замара и мучи да их одстрањује. У истом маниру белоруског председника, Вучић за стање у Србији оптужује "зле стране силе" које су се уротиле да зауставе пут у "срећну будућност" и "златно доба".

Тим поводом, политички аналитичар, Цвијетнин Миливојевић, упитан да упореди ситуацију у Белорусији са недавним протестима у Београду, каже да је Лукашенко у предности, јер Белорусија нема проблем са државним идентитетом.

- С друге стране, Србија одбија да говори о томе докле треба да буде и са ким да иде. Вучићу је Ангела Меркел најбољи пријатељ, онда у другом тренутку САД, некада Русија, па Кина, већ према потреби - сматра Миливојевић.

Када говори о опозицији, Миливојевић каже да је белоруска имала бољи одговор од српске, ма како био слаб.

- Белоруска опозиција тачно зна шта жели, док српска није искористила чињеницу да смо имали нелегалне изборе и да смо добили октроисани парламент. Сва обећања о грађанској непослушности, протестима, отпору, остала су мртво слово на папиру и сада опозиција чека Вучићеву милост да распише ванредне изборе - уверен је Миливојевић.

На крају, можемо закључити да је белоруски лидер у бољој позицији, зато што ником не дугује ништа и може да иде до краја, док српски председник који се обавезао да испуни обећања везана за Косово и Метохију, мора да створи привид демократије, иако му то све теже иде.

Прочитајте ОВДЕ ко ће први примити вакцину у Србији.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА