Најновије

„ОНИ КОЈИ СЕ ИГРАЈУ ВАТРОМ ИЗГОРЕЋЕ“: Кина издала упозорење америчком званичнику на Тајвану

Пекинг је покренуо војне вежбе у близини Тајванског мореуза. Вежбе се подударају са самитом на високом нивоу у Тајпеју којем присуствује високи амерички званичник, а који потез је Кина означила као провокацију.

Ј-20 (Фото: Јутјуб)

Министарство одбране Кине је саопштило да Народноослободилачка војска изводи маневре у том подручју, али није саопштено више детаља.

Портпарол Министарства одбране Кине, Рен Гвокјанг описао је вежбе као „разумну акцију“ чији је циљ „заштита националног суверенитета и територијалног интегритета“.

Осврћући се на посету америчког подсекретара за економска питања Кејта Краха Тајвану, Рен је окривио Вашингтон и Тајпеј за „илегалне операције“ и „често стварање немира“. Додао је да би било неразумно покушавати „користити Тајван за контролу Кине“, упозоравајући да ће „они који се играју ватром изгорети“.

Крах би требало да се састане са председником Тајвана Цаи Инг Веном данас. Ова посета уследила је након прошломесечног путовања америчког министра здравља Алекса Азара, америчког званичника највишег нивоа који је дошао на острво у последње четири деценије.

Локални медији известили су да су авиони ваздухопловства Тајвана више од десетак пута премештани у раним јутарњим часовима, наводно да би се супротставили маневрима које су изводили кинески ловци.

Растуће везе Вашингтона са Тајваном, над којим Пекинг полаже суверенитет, главни су фактори који доприносе погоршању америчко-кинеских односа. Вашингтон нема званичне дипломатске везе са острвом, али наставља да поштује Закон о тајванским односима из 1979. године како би помогао Тајвану у одбрани, те му служи као главни добављач оружја.

Кина је више пута позивала Вашингтон да напусти своје политичке и војне амбиције у региону, упозоравајући да би непријатељски став Сједињених Америчких Држава могао довести до катастрофе.

Колико година је потребно Украјини да врати Донбас, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Восток/РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА