Најновије

Због овога ће Србија вечно памтити своје хероје: Пилоти одбацили резервоар да не спале цело село

Мала висина лета између 200 и 400 метара, као и ризичан маневар авионом МиГ-21, били су кобни по пилоте мајора Дејана Крсника (49) и капетана прве класе Звонка Васиљевића (43) који су се у петак срушили у селу Брасина код Малог Зворника.

Дејан Крсник и Звонко Васиљевића (Фото: Министратсво одбране Србије)

Храбри пилоти су приликом рушења одбацили резервоар са горивом и направили очајнички маневар авионом само да би избегли рушење на куће. Тиме су практично дали своје животе да би спасили људе на земљи.

Параметри лета

Како наводе извори, ово су прелиминарни резултати трагичне несреће у којој су изгинули искусни пилоти Војске Србије.

- Током увиђаја пронађен је уређај за бележење параметара лета из Мига 21. то је уређај сличан "црној кутији" у цивилним авионима само што не бележи комуникацији са пилотима. уређај није претрпео знатна оштећења па ће вештаци моћи да утврде тачну брзину и висину авиона у тренутку непосредно пре пада, али први резултати говоре да је авион у критичном тренутку летео између 200 и 400 метара надморске висине - рекао је извор.

МиГ-21 је кобног јутра око девет сати полетео са војног аеродрома у Батајници и кренуо према Доњој Борини, родном селу капетана Васиљевића које се налази одмах поред Брасине.

-Васиљевић је прелетом преко родног села хтео да поздрави породицу и комшије. Два пута су он и Красник надлетели Доњу Борину, а онда су направили маневар у ком су изгубили силу узгона, што значи да више нису могли да се вину у висину. Важно је напоменути да су ти борбени маневри изузетно опасни на малим висинама. Кад су видели да је рушење неминовно пилоти су одбацили резервоаре са горивом да приликом пада не изазову пожар који би спалио село. Истовремено су накривили авион како би он прелетео и суседно село Брасину и срушили су се на њиву. Може се рећи да су пилоти изгинули да спасу људе на земљи - рекао је извор.

Министар одбране Александар Вулин је заједно са начелником Генералштаба Миланом Мојсиловићем, командантом Ратног ваздухопловства Душком Жарковићем и командандом 204. ваздухопловне бригаде Бранетом Крњајићем посетио је породице погинулих пилота.

- То су људи који су посветили своје животе томе да будемо безбедни. То је био њихов посао, њихова мисија и управо су у тој мисији изгубили животе - нагласио је Вулин и додао да су војне комисије завршиле са теренским радом, да су сви материјални докази прикупљени и да су остаци летилице уклоњени и пренети у ваздухопловни завод.

Подсетимо, иза мајора Крсника остали су супруга и син, а иза капетана Васиљевића супруга и двоје деце.

Вучић и Влада крију набавку респиратора? Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА