Најновије

ШАПИЋ: Решење за статус Косова и Метохије само уз референдум

Лидер партије СПАС и председник Општине Нови Београд Александар Шапић изјавио је да статус Косова и Метохије не може да се реши без референдума.

Александар Шапић (Фото: Јутјуб)

"Сигуран сам да не постоји ниједан човек у Србији који је спреман да изађе и потпише експлицитну независност Косова и Метохије у овом околностима и под овим условима, то је немогуће да уради, а да не промени Устав. Да би се по тој тачки Устав мењао, неопходно је да на референдуму то одлучи српски народ. И без обзира на чињенично стање, које каже да од 1999. године та територија практично окупирана и одузета силом", рекао је Шапић у интервјуу за Политику.

Упитан да шта би урадио уколико би то неко тражио од Србије, Шапић је остао при ставу да то не може да се уради без референдума.

"Веома је важно да оног момента кад и ако добијемо неку претњу, да се она обелодани и подели са народом. Уколико је признање услов за улазак у ЕУ, онда то грађанима такође треба рећи, да знају шта нас чека и какве су консеквенце, и позитивне и негативне. Свака одлука народа је легитимна, само што сви морају да буду свесни шта та одлука носи", одговорио је Шапић.

Лидер СПАС-а каже да је решавање косовског проблема повезано са међународном позицијом Србије, односима са великим силама и европским путем.

"Нажалост, све што радимо повезује се с Косовом, иако од 2000. слушамо како наш европски пут и економски развој апсолутно неће имати никакве везе с тим. А како је време пролазило, све чешће смо имали прилике да слушамо од страних високих представника ЕУ или оних који су на челу снажних светских држава, како ће то ипак имати везе. Још мало фали да нам и званично поставе услов да морамо да признамо Косово ако желимо да останемо на европском путу, мада су неки чак и то у последње време изговарали", наводи Шапић.

Он је коментарисао и изјаву немачког амбасадора Кристофа Хојзгена на недавној седници СБ УН да Србија мора да призна независност Косова уколико жели европски пут.

"Бар је био поштен и рекао, али мислим да је одавно требало рећи да је то коначан немачки став, ако јесте. Да ли ће он да преовлада у ЕУ, то ћемо тек да видимо, јер тамо има пет држава које нису признале Косово. По нашем Уставу, Косово и Метохија је саставни део Србије и од нас се тражи да га признамо, ако хоћемо да будемо пуноправни члан ЕУ, а рецимо од Шпаније се то не тражи. Данас немачка реч има једну тежину, пре 20 година је имала другу".

Шапић сматра да се ситуација променила претходних година по питању преговарачког односа наше земље.

"Мислим да је највећи Вучићев успех у спољној политици протеклих година чињеница да је успевао да не нарушава односе с једним, а да истовремено побољшава односе са другим великим силама", рекао је Шапић.

Шта се десило Аљбину Куртију, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА