Најновије

ДЕСНИЧАРИ СЕ УЈЕДИЊУЈУ: На помолу савез! Вучић: Нисам радостан, признајем реалност

Нова нормалност у доба пандемије коронавируса, на коју се цео свет још навикава, извукла је на површину многе екстремне снаге у друштву. Насилан упад на фестивал „Мирдита, добар дан“, протеривање миграната из парка код Економског факултета, уништавање експоната на изложби стрипова, позивање да се игноришу епидемиолошке мере, само су неки од инцидената које су недавно у Београду правили десничари и антивакцинаши, окупљени у неколико организација.

Стојковић, Вацић и Бихали (Фото: Јутјуб)

Јуриш на парламент

Лидер Српске деснице Миша Вацић јавно је промовисао уједињење свих патриотских снага. Уз поруку „Национализам у институције“, он је позвао председницу покрета Живим за Србију Јовану Стојковић, која је позната као антивакцинаш, затим лидера десничарског покрета Заветници Милицу Ђурђевић и лидера екстремног Левијатана Павла Бихалија да се удруже, јер тако уједињени имају „далеко изнад цензуса“.

С друге стране, и последња мерења пулса народа у Србији крајње су упозоравајућа, јер указују на то да су противници вакцина и ношења маски, ултрадесничари и заговорници антимигрантске политике, толико ојачали да би организације с таквим барјацима данас на изборима сасвим лагано ушле у парламент.

Лекција из Загреба

Саговорници упозоравају да се пред свим овим не смеју затварати очи. Директор Фонда за отворено друштво Милан Антонијевић оцењује за Kурир да је више него видљив налет екстремних десничара, поготово међу младима, као и оних који су против вакцина и ношења маски.

Не смемо затварати очи пред тим. С њима треба разговарати. Оно што се недавно десило у Хрватској (испред зграде хрватске владе је упуцан полицајац, нападач је побегао, па извршио самоубиство, прим. аут.) показује шта може да се деси када их не слушате. То треба да нам буде лекција. Видели смо сцене и у Београду на фестивалу „Мирдита, добар дан“, и то нам говори да се не смемо плашити разговора с њима. Они који се противе ношењу маски и вакцинацији и заговарају антимигрантску политику не треба да буду заступљени у медијима, јер су они жељни медијске пажње. Простор треба дати струци, сматра Антонијевић.

Директор агенције „Фактор плус“ Владимир Пејић потврђује да би неке од организација, којима је политика да су против миграната и против вакцина, сасвим сигурно ушле у парламент да се данас организују избори.

Намерно нећу да их именујем, али те организације бележе тренд раста и очигледно имају све већи број присталица. Пандемија је и у свету ојачала те снаге и оне постају све пријемчивије у популацији, односно међу бирачима, који траже кривца у власти, у Светској здравственој организацији, мигрантима…

Да смањимо мржњу у народу

Председник Александар Вучић недавно је изразио забринутост због истраживања која показују да би данас партије које су против вакцинације, короне и миграната освојиле значајно присуство у парламенту:

То је један од проблема с којима се држава мора суочити како би се смањила мржња у народу. На моје изненађење, у парламент би ушла Радуловићева странка, уколико би наставио да држи политику Земља је равна плоча, против вакцинације и короне… Има и других десничарских група које су оствариле раст из мени нејасних разлога, и то до 250 одсто. За мене је изненађујућа подршка овој групацији политичких опција и нисам радостан због тога. Мада, признајем политичку реалност и са овим проблемом се морамо позабавити како бисмо смањили мржњу у нашем народу.

Извор: Националист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА