Најновије

„Човек од поверења“: Новооткривени класик светске књижевности!

Ова „комедија мисли“, како је назива сам писац, увек се изнова чита и сваки пут потврђује као дело истинског генија.

Фото-Лагуна

Објављен 1. априла (1857) на „дан будала“, кад се и одиграва целокупна радња, роман „Човек од поверења“ Хермана Мелвила прати многобројне јунаке који су се укрцали на мисисипијски пароброд Фидел.

Нижући различите представнике друштва, капиталисту, тврдицу, верника, филозофа, брђанина,  Мелвил свој колаж Америке обједињује загонетном личношћу за коју се сумња да је тајанствени обмањивач који је недавно стигао са Истока. Ова особа камелеонске способности и непознатог порекла вешто прилази путницима и куша њихово поверење. Кроз обиље приповести и међусобних надмудривања, понекад урнебесних, понекад застрашујућих, помаља се право лице савременог човека.

„Човек од поверења“ је други роман из едиције „Феникс“, која је настала да би савременој публици учинила доступним дела новооткривених класика светске књижевности као и заборављена дела већ признатих писаца.

Рођен у Њујорку (1819–1891), Херман Мелвил је имао живот препун пустоловина. Пријавио се на китоловац и пловио је јужним Пацификом. Живео је на Тахитију и Хавајима и био у Америчкој морнарици. Године 1844. престао је да плови и почео да пише о својим поморским искуствима у разним романима: „Тајпи“ (1846), „Ому“ (1847), који је побрао велике успехе, и свом ремек-делу „Моби Дик“ (1851).

 

Извор:Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА