Најновије

Нова збирка прича "Епизодисти и јунаци" за све јунаке свог живота!

У свим Лагуниним и Делфи књижарама као и на сајту можете пронаћи ову збирку прича.

Фото-Лагуна


Сви смо ми јунаци и јунакиње свог живота: у средишту смо радње, покрећемо причу или је кочимо, а суочавајући се с препрекама, откривамо своју снагу, али и слабости. Истовремено, у туђим причама имамо епизодне улоге, а пропусти и успеси – мада живот није филм – дешавају се у више категорија него при додели Оскара. Епизодисти и епизодисткиње имају каткад веће, каткад мање улоге: љубавница из приче о лекару који је преварио жену биће јунакиња комедије забуне, а старе фотографије из једне сетне приповести одвешће у другој приповести разведену Цвету до Немачке у потрази за својим пореклом.

Говорећи о страстима, браку, каријерама и тражењу свог места под сунцем, ова незаборавна збирка прича супротставља се све популарнијем друштвеном отуђивању и дистанцирању. Кад се мало зна, мало се воли, а без љубави нема приче, па ни актера. Само ветар пролазности наноси прашину на сценографију.

„Хемингвеј и Селинџер упознали су се у Француској за време Другог светског рата. Ако је веровати Фредерику Бегбедеу, Хемингвеј је тада посаветовао младом колеги да напише роман јер му је време за нешто озбиљно. Кад је Селинџер запитао зар приповетке нису озбиљне, Хемингвеј је објаснио да јесу, да их је, штавише, теже писати, али да је у књижевности као у боксу – људе занима само тешка категорија“, рекла нам је ауторка поводом изласка књиге. „’Епизодисти и јунаци’ јесу приповетке, али повезане како то и наслов каже: епизодисти једних, главни су јунаци у другима, баш као што и у стварности бива. Што се боксерско списатељских категорија тиче, ове приповетке крећу се у распону од моје аутобиографске бантам категорије, преко умерености велтер нарације, до повремених тешкашких удараца. Ниједна прича није о боксу, али све оне говоре о становитим борилачким вештинама, нарочито важним у свакодневним животима где су спаринг партнери често важнији од шампионских ривала.“

Владислава Војновић (Бела Црква, 1965). Завршила је драматургију на ФДУ у Београду. Објавила је збирке песама „Женске јуначке песме“ (2002), „Ловац на гриње“ (2007), „ПееМеСме“ (2010) и романе „Лењинова десница“ (2010) и „Козје уши“ (2013), за који је освојила награде „Мирослав Дерета“ и „Стеван Сремац“. Пише за филм, телевизију, позориште и радио. Добила је награде „Раде Обреновић“ Змајевих дечјих игара и „Доситејево перо“ за „Принца од папира“ 2008. године. Живи у Земуну, где с мужем Милошем Спасојевићем, филмским и ТВ сниматељем, гаји малу филмску продуцентску кућу, једну обичну кућу, једну кћерку и три мачке.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА