Најновије

А ГДЕ НАМ ЈЕ СРПСКА, ЛОНЧАРОВА? Стиже милион кинеских вакцина, а нико не зна ко ће њих да бира?!

Поред америчко-немачке вакцине „Фајзер-Бајонтек“ и руске „спутњик В“, у Србију ускоро стиже и кинеска вакцина против коронавируса компаније „Синофарм“. Грађани ће моћи сами да бирају коју ће вакцину да приме, а Курир истражује како да одаберете право цепиво за себе.

Вакцине (фото: pixabay.com)

Србија је једна од ретких земаља на свету у којој ће грађанима у најкраћем могућем року бити доступне чак три вакцине, а главна дилема оних који су заинтересовани за имунизацију јесте за коју вакцину да се одлуче. Др Радмило Петровић, наш чувени епидемиолог, каже за Курир да су, иако прављене по различитој технологији, све оне ефикасне.

- У сваком случају, потребно је вакцинисати се што пре како би што раније почели да се стварају имунитет и заштита. „Фајзерова“ је генетска вакцина која стимулише организам да производи антитела за шиљак. Руска је хибридна вакцина, где се РНК калеми на аденовирус, док је кинеска вакцина заснована на умртвљеном коронавирусу. Највећи сам присталица управо овог типа „мртве“ вакцине, јер она садржи цео вирус са свим антигенима, па се на тај начин прави најадекватнији имунитет - каже др Петровић.

Грађани који су прележали коронавирус се, према његовом мишљењу, могу одлучити да приме „спутњик В“.

- То је вакцина која је из категорије „живих“ вакцина и, у неким случајевима, код пацијената који су прележали коронавирус и имају већи број антитела, довољна је и једна доза која ће појачати имунитет који већ имају. Они који нису прележали корону могу да узму „Фајзерову“. Та вакцина нам је најдоступнија и производи добар имунитет. Хроничним болесницима бих препоручио кинеску, инактивисану вакцину, јер она има најмањи ризик за нежељене реакције. То је класична вакцина, која не може да погорша основно стање - наводи Петровић и додаје да би сви заинтересовани за вакцину требало да прођу општи преглед пре вакцинације, а хронични болесници да лекарима дају детаљне податке о свом стању.

Др Петровић истиче и да се ниједна од ових вакцина не даје трудницама и деци.

И вирусолог др Ана Глигић каже за Курир да би најрадије примила класичну, „мртву“ вакцину, а следећи избор је вакцина „спутњик В“:

- У руску вакцину, такође, имам велико поверење, јер су на њој радили врсни научници свих профила. Међутим, јако је тешко дати савет коју вакцину примити. Све оне су рађене по најбољој технологији, али ни о вакцинама, ни о вирусу се још довољно не зна и тек ћемо видети колико имунитет траје и какви су ефекти.

Са друге стране, проф. др Драган Делић, инфектолог, каже за Курир је свака од ових вакцина спас, те да не треба чекати неку одређену, већ примити прву која је доступна.

- Све вакцине морају да прођу клиничка испитивања и процес регистрације. Иза њих стоје познате фармацеутске куће, а агенције задужене по закону да провере квалитет и безбедност дале су им атест. Зашто онда размишљамо коју вакцину да примимо?! Ја ћу примити било коју која буде доступна. Зашто би се неко инфицирао чекајући вакцину за коју лаички мисли да је боља? Вакцина је једино могуће решење, а алтернатива су оболевање и умирање.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је још 18.075 „Фајзерових“ вакцина јуче стигло у Србију, да се до краја месеца очекује још пола милиона „спутњик В“ вакцине, као и милион доза кинеске, „Синефармове“ вакцине против коронавируса.

- Брзина давања вакцина ће се повећавати са бројем вакцина које су у земљи - рекао је он за телевизију Прва.

А где носиоци српског пасоша могу путовати без карантина и ПЦР теста, ево списка земаљаОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА