Најновије

СЛЕДЕ ЛЕДЕНИ ДАНИ: Све се завршава до понедељка - а ево како ће бити до краја јануара

Метеоролог Недељко Тодоровић открио је за РТС да олуја "Филомена" која је Мадриду донела највеће падавине у последњих 50 година више не постоји. Навео је да су пред нама ледени дани, али и објаснио шта тај метеоролошки термин означава.

Снег (Фото: Јутјуб)

Недељко Тодоровић је објаснио да је олуја "Филомена" давно прошла и да је према подацима које је он проучио била само у Шпанији 7, 8. и 9. јануара и да након тога више није постојала.

Недељко Тодоровић је објаснио да је олуја "Филомена" давно прошла и да је према подацима које је он проучио била само у Шпанији 7, 8. и 9. јануара и да након тога више није постојала.

"Облачни систем из Шпаније преко Западног Средоземља 9. и 10. јануара и у понедељак ујутру, 11. јануара, прошао преко Балканског полуострва, али јужним делом, тако да смо у Србији у већем делу имали снег", навео је Недељко Тодоровић током гостовања у Београдској хроници.

Навео је да је на југу и југоистоку Србије тих дана пала просечна месечна количина падавина.

Када је реч о данима пред нама, у Србију ће продрети хладан ваздух из Скандинавије који ће нам донети ледене дане. Недељко Тодоровић је објаснио шта су ледени дани.

"То је један климатолошки термин. Ми обично објаснимо, увек стоји објашњење да је то дан када температура не прелази нула степени, односно није изнад нуле", истакао је Тодоровић.

Метеоролог је навео да су 2012. и 2017. године забележене хладне епизоде и да грађани памте екстремне догађаје. Навео је да ове зиме не треба да очекујемо такве температуре.

"Далеко смо од тога. Прво не може да падне толико снега. Пало је десетак, 15 центиметара. Тада је било 53 центиметра снега у Београду. С друге стране било је двадесетак ледених дана, а било је дана када је максимална дневна температура била -10, -8. Као последица те хладноће заледили су се Сава и Дунав. Сада немамо шансе да се то деси", рекао је Тодоровић.

Додао је да се у наредним данима очекује слаб снег, а да би у недељу могао да се за четири центиметра повећа снежни покривач који је данас у центру Београда износио седам центиметара. Тодоровић је додао да се "снежна епизода" завршава у понедељак.

Метеоролог је истакао да ће се до краја јануара температура кретати и до осам степени и да се могу очекивати наоблачења са кишом и снегом, док се озбиљнија захлађења и даље не назиру.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА