Најновије

СМАЊЕНА ИСПОРУКА РУСКОГ ГАСА У СРБИЈУ ПРЕКО УКРАЈИНЕ И МАЂАРСКЕ: 10 пута мањи проток

Србија је од 1. јануара почела да прелази на добијање руског гаса из „Турског тока“. Као резултат, снабдевање ове земље горивом, преко територије Украјине, смањено је за 10 пута.

Гасовод (Фото: РИА Новости)

Према ENTSOG-у, јединственој платформи оператора GTS-а у земљама ЕУ, од 1. јануара испоруке руског гаса Србији, преко Украјине и Мађарске, почеле су да опадају и свеле су се на минимум. У последња четири дана на улазном пункту „Кишкундорозма“, на мађарско-српској граници, забележен је дневни проток од милион кубних метара, док је у децембру износио 10,5 милиона кубних метара.

Овај пад се објашњава чињеницом да је Србија почела да прима гас из „Турског тока“, чији је наставак преко Бугарске у Србију покренут 1. јануара. Према подацима ENTSOG-а, током последња четири дана увоз гаса по новој рути гасовода износи око 9 милиона кубних метара дневно.

Пре пуштања у рад компресорских станица у Бугарској и Србији, „Балкански ток“, како се у овим земљама назива, радиће на трећини свог капацитета – 4 милијарде кубних метара годишње. А у овој верзији његово оптерећење сада износи 80%.

Како се СЗО окреће према руској вакцини, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Balkanrus/EADaily

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА