Најновије

АМЕРИЧКИ МАГАЗИН ТУГУЈЕ НАД СУДБИНОМ НАВАЉНОГ И ПРОПАЛИМ ПРОТЕСТИМА И ТВРДИ: Ево зашто Путин побеђује! (ВИДЕО)

Док Кремљ протерује западне дипломате, тим Алексеја Наваљног позива демонстранте на улице - и признаје пораз против Кремља који је научио лекције из суседне Белорусије.

Алексеј Наваљни. (Фото: Јутјуб)

После позива Наваљнијевог тима, хиљаде људи је прошло улицама Москве прошле суботе. Док су демонстранти марширали центром Москве, заобилазни аутомобили почели су да минирају „Желимо промену“ - песма која је синоним за текуће белоруске протесте и протестне покрете који су срушили СССР. Расположење је било весело. Изненада, мноштво полиције за нереде се појавило. Требали су им минути да заокруже срж протеста - отприлике сат времена да разбију демонстранте и задрже их. Московски протест био је мртав неколико сати након почетка. Као и многи други демонстранти, Руслан Дворовски, средовечни градски већник возио се у свом аутомобилу међу демонстрантима који су преплавили московске путеве. Рекао ми је: „Навалнијева реченица је наредба за све нас.“ Два дана након фијаска, заповедник Наваљног, Леонид Волков, запечатио је реченицу, најавивши да у блиској будућности више неће бити протеста.

Руски протести 2021. године знатно су се разликовали од протеста Наваљног 2019. и 2017. Били су мрачнији. Уобичајени протест Наваљног је млад, прозападно настројен, креативан и миран. Они су протестовали маштовитим светлим плакатима и ироничним симболима: један од таквих симбола протеста 2017. био је јарко жуто гумено патка. Али овај пут се расположење променило. Било је мало плаката, а мало осмеха. Они који су изашли на улице схватили су бруталност могућег одговора: током година руски закони су се променили како би омогућили оштрије казне и веће новчане казне за протест. Петнаестогодишњи демонстрант, идентификован као Костја из безбедносних разлога, рекао ми је „Не бојим се. Не могу то више да трпим “. Он се, као и други млади Руси, родио након Путиновог успона на власт и никада није видео „Русију без Путина“ - изузетно популаран слоган међу демонстрантима.

Први протест након хапшења Наваљног тињао је насиљем демонстраната невиђеним у Русији од 1990-их. Нападнут је аутомобил регистарских ознака ФСБ, а возач је повређен, демонстранти против Навалног сурово претучени, неки демонстранти борили су се против полиције за нереда и тако даље. Наишли на претерану бруталност руских безбедносних служби, демонстранти се нису поколебали и остали су на улицама до касно у ноћ. Потенцијални пуни насилни протест сличан Еуромајдану у Украјини или протестима Black Lives Matter у Сједињеним Државама био је у ваздуху. Двадесетседмогодишњи демонстрант анархиста, који је из безбедносних разлога затражио да се идентификује као Иван, рекао ми је да је „било оних који су желели крв ... нису били већина, али није их било раније [ о ранијим протестима у Москви 2017. и 2019.] “.

Међутим, организатори Навалнија отворили су прилику за прави устанак и на крају нису успели у управљању мирним протестима. Канали Навални Телеграм непрестано су ширили протест, позивајући демонстранте да се крећу по својим градовима, посебно у Москви, разбијајући тако огромне групе људи и чинећи их лаким пленом моторизоване полиције за нереде. Уместо да следе пример Евромајдана или трга Тахрир или парка Гези, они су наизглед били инспирисани непрекидно кретањем белоруских маршева. Заиста, многи организатори воле да инспирацију црпе од западног суседа. Ипак, протести у Минску мобилизовали су 10 процената становништва, док су 23. присташе Наваљног могле да привуку само 0,25 процената Московљана, према Артиому Шраибману, научнику из Московског центра Царнегие.

Други велики протест показао се још катастрофалнијим. Рекордан број људи, преко 5.000, био је приведен, а демонстранти нису могли да се држе било каквог терена. У Москви је тачка окупљања промењена најмање пет пута током марша, што није помогло логистици протеста. Био сам у маршу Москве тог дана и видео сам видљиву збрку око себе. И сам сам примио неколико удараца док сам извештавао. Баш као и у Белорусији, режим није био импресиониран мирним протестима. Нису попуштали, званичници су игнорисали протесте, а прорежимски медији навијали су за репресију. Све указују да је Кремљ научио на примеру белоруског председника Александра Лукашенка.

Зашто су руски и белоруски протести били неуспешни у рушењу њихових режима? То је зато што је извођење људи на улице само први корак. Тимоти Гартон Еш, професор на Универзитету у Окфорду који је проучавао грађански отпор у источној Европи од пропасти комунизма, примећује да су ауторитарни режими научили две ствари из револуција из прошлости: „безобзирност и сет вештина за управљање [протестима]“. Гартон Еш је такође истакао да „[режим] заиста може живјети с људима који пуштају пару на улицама прилично дуго ... све док то не постане политички претеће“. Гартон Еш тврди да је за пеДа би успешан протест био успешан, потребна му је „јасна опозициона стратегија око остварљивих циљева ... једноставно рекавши да„ Русија без Путина “није стратегија“.

Зашто су протести били релативно мали, када се узме у обзир број руског становништва? Неки на Наваљног више гледају као на симбол, а не као на политичара. За Алексеја Васиљева, познатог фотографа из руске регије Саха, Наваљни је једноставно симбол који је „превелик да би га се могло игнорисати“. Многи чак и не воле Наваљног - млади организатор рада који је затражио да га идентификују као Јакира, из страха за његову безбедност, рекао је: „Сматрамо да морамо демократизовати економију и извадити фабрике из руку олигарха. То је наша главна разлика. “

Подржаваоци Навалног суочили су се са једном од најсофистициранијих савремених аутократија. Руске службе безбедности често су једноставно надмашивале демонстранте. Наоружани су најбољом опремом - посебно у Москви - и мотивисани су релативно високим платама. Велики градови су такође опремљени софистицираним системима за препознавање лица и надзор у потпуности под контролом сигурносних апарата.

Двадесетседмогодишњи Лео из сибирског региона Кузбас, који је 21. протеста дошао умотан у огромну руску заставу, верује да су „покрајинске канцеларије Наваљног најбоља ствар [у руској политици] у скорије време ... Мислио сам да напустим Русију ... али онда се отворио уред у мом граду и нашао сам наду. "

Навалнијев тим на пролеће обећава реванш, али многи су скептични. Јакир, који се организовао током белоруских и руских протеста, рекао ми је да је „сумња да ли ће се овакав талас подићи на пролеће“. Навалниев тим нада се међународној кампањи притиска на Кремљ. Међутим, чини се да је Москва смела, јер је најавила протеривање дипломата из Немачке, Шведске и Пољске за које каже да су присуствовале протестима у Наваљном. За сада се чини да Путинов режим има предност.

Ратко Дмитровић разоткрио дежурне мрзитеље Срба Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА