Најновије

ИСТИ СЦЕНАРИО ЗА МОСКВУ, ХОНГКОНГ И МИНСК: Ко шаље детаљна упутства?

Западне друштвене мреже су биле преплављене позивима и упутствима како да се руски тинејџери што боље припреме за протесте.

Привођење у Москви (Фото: РИА Новости)

Током недавних протеста подршке ухапшеном опозиционару Алексеју Наваљном Русе су највише иритирали позиви преко друштвених мрежа упућени тинејџерима да изађу на улице. Како је то изгледало, описао је новинар Александар Жирнов: „Непуна три дана након што се ’берлински пацијент’ вратио у Русију, моја 13-годишња ћерка ме је засула питањима: ко је Наваљни, зашто га треба бранити и зашто треба извадити СИМ картицу из телефона кад се буде ишло на митинг 23. јануара”, написао је овај отац.

Друштвене мреже су тада биле преплављене позивима и детаљним упутствима како да се ова деца што боље припреме: не носите са собом документе (ако их имате), носите неупадљиву одећу и удобне ципеле (да бисте се лакше сакрили и побегли), сакријте све „посебне знакове” (тетоваже, офарбану косу и сл), носите маску и заштитне наочаре, телефон заштитите лозинком (још боље је да га оставите код куће или извадите СИМ картицу), понесите млеко (због заштите од сузавца), пратите ситуацију и гледајте око себе, ако вас ухвате, реците да још немате 18 година.

Министарство унутрашњих послова и тужилаштво су више пута упозоравали на одговорност организатора и учесника у овим протестима, а тужилаштво је захтевало ограничавање приступа порталима који су ширили ове позиве. Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова упозорила је да руководства америчких ИТ компанија намерно промовишу садржаје који подстичу акције у Русији и да се припреме за нелегалне скупове воде према смерницама САД. Захарова тврди да нема сумње да је руководство компанија намерно, уз употребу алгоритма који „избацује” приоритетне садржаје, масовно промовисало овакве садржаје: „Све ово је било у вези с политичком подршком западног мејнстрима, који је руске грађане обманама и ширењем дезинформација отворено подстицао на илегалне активности”.

Комисија Државне думе која се бавила утврђивањем чињеница које говоре о страном мешању у ове акције, установила је да постоје озбиљне подударности и веома слични сценарији између последњих протеста у Москви и Санкт Петербургу и летошњих у Минску и Хонгконгу. Председник комисије Василиј Пискарев рекао је руским медијима да постоји подударност у следећим областима: примењена је иста тактика деловања демонстраната, иста је циљна група демонстраната, објављују се имена припадника полицијских снага, истоветна је реакција страних званичника, као и координисана информативна подршка истих страних медија, пласирање лажних информација и фотографија. Он је нагласио да су страни држављани, укључујући и оне из Украјине, умешани у ширење лажних вести на друштвеним мрежама о забрањеним скуповима у Москви.

Комисија је утврдила да су велике стране платформе „Фејсбук”, „Твитер”, „Инстаграм”, „Тикток” и „Јутјуб” као по команди почеле да позивају малолетнике да учествују на протестима у Москви и другим градовима Руске Федерације 23. и 31. јануара. Пискарев је навео да су западни медији емитовали директне преносе на „пристрастан начин”, а у томе су предњачили Радио Слободна Европа – Радио Слобода, телевизијски канал Садашње време, Глас Америке, Дојче веле. Британски Би-Би-Си је на „Твитеру” објавио и мапу са неколико десетина руских градова у којима се наводно одржавају протести, стварајући слику масовности демонстрација и готово устанка у целој Русији. Радио Слобода и Глас Америке, које финансира америчка влада, још одраније су одлуком Министарства правде стављени на листу медија који обављају функције страног агента у Русији.

Амбасада САД у Москви је на свом интернет сајту 22. јануара поставила списак места окупљања на неодобреним протестима присталица Наваљног. Према тим информацијама, протести ће бити одржани у 38 градова, објављене су руте којима ће се кретати, а „провучена” је и информација о кретању демонстраната према Кремљу. У том саопштењу, које је објављено и на „Твитеру”, наведено је да САД подржавају право свих људи на мирне протесте и слободу изражавања мишљења, а да су руске власти усмерене на „гушење тих права”.

Да ли ће Русија узети или оставити Донбас, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА