Најновије

БИЛ ГЕЈТС ИЗНЕО ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: Чекају нас две катастрофе које су велика претња човечанству

У најновијем интервјуу, милијардер и филантроп Бил Гејтс, упозорио на још две катастрофе које ће "врло вероватно угрозити свет" - готово шест година након што је "предвидео" пандемију вируса налик овом с којим се данас боримо.

Бил Гејтс. (Фото: Јутјуб)

Оснивач Мајкрософта, за канал Веритасиум рекао је и како свет неће бити спреман за појаву новог, смртоносног вируса у наредним годинама. Напоменуо је и како верује да су највећа претња човечанству климатске промене и биотероризам.

Опасност од респираторних вируса

Он је рекао да му није драго што је испао пророк.

- Није добар осећај када за овакво нешто можеш да кажеш "Рекао сам вам...''.

Можда сам требао да будем уверљивији? Постоје бројни респираторни вируси и с временом на време доћи ће још један. Респираторне болести су страшне јер још увек можете да шетате около, путујете авионом или аутобусом док сте заразни - за разлику од неких других болести попут еболе где одмах легнете у болнички кревет.

Ова пандемија ће променити начин на који размишљамо

Гејтс је поставио питање зашто се раније није мислило о опасностима епидемије.

- Зашто се није више урадило по питању заштите? Постоје ризици попут земљотреса који се стално понављају, или ратови, пожари, урагани... Пандемије не долазе толико редовно и мисли се да идућих година неће бити проблем па да није потребно да се улаже толико новца у то. Ова пандемија ће нас натерати да схватимо како то треба да буде приоритет - рекао је.

Гејтс, који са својом супругом Мелиндом води фондацију Гејтс, која помаже у искорењивању заразних болести широм света, коментисао је и главне претње с којима се данас суочавамо, а на њих нисмо спремни.

- Једно су климатске промене. Сваке године умираће више људи него што је умрло у овој пандемији - рекао је.

Две опасности у будућности

Гејтс је навео две ствари које ће нам проузроковати проблеме у будућности - биотероризам и вештачку инталигенцију.

- Биотероризам. Неко ко жели да направи штету може вештачки да створи вирус, што значи да је шанса за тиме пуно већа него за природне епидемије као што је ова тренутна - рекао је и закључио како човечанство нема довољну моћ да заустави пандемије.

- Ипак, можемо да урадимо више како бисмо били спремни за идућу па да смртност никада више не буде оволика као данас - додао је.

Раније је Гејтс упозорио и на интелигентне роботе који ће угрозити човечанство.

- Страх ме је због вештачке интелигенције. Прво ће обављати послове уместо људи и то ће бити добро, али неколико деценија касније биће толико интелигентни да ће бити забрињавајуће - рекао је Гејтс.

Русија напада Исланд? Више о томеОВДЕ.

Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА