Најновије

РУСКИ АНАЛИТИЧАР: САД воде хибридни рат против Русије али на Кину не смеју да ударе

САД воде хибридни рат против Москве кроз систем санкција, хакерске нападе на руске објекте и подршку опозицији, а као изговор саме годинама стварају слику руског хакера као страшног бандита коме ништа није свето, с истим епилогом – „Русија је лоша, Русија је крива“, каже руски политиколог Сергеј Судаков.

Илустрација (Фото: Правда)

Судаков је, коментаришући претње Вашингтона да ће одговорити Москви „не само санкцијама“ него и скупом средстава – „видљивих и невидљивих“ за наводне масовне сајбер нападе на америчке федералне институције, подсетио да САД по већ устаљеном обрасцу лепе Русији етикету „кривца“ и пре завршетка истраге.

„Испоставља се да већ постоје слике које они стварају годинама, а то је слика руског хакера, слика страшног бандита који говори руски језик, руска мафија, слика онога што се изговара као КГБ или ГРУ. Све те слике или симболи настају скоро деценијама, а сваки напад који се може догодити у било којој земљи на свету изазива одређену резонанцу. Никада нам не говоре шта се заиста догодило, на кога је извршен хакерски напад, да ли је уопште био, никада се не износе објективни подаци о томе како тече истрага, има ли оптужених, каква је штета нанета одређеним хакерским нападима, али зато увек имамо исти епилог – Русија је лоша, она је крива, она је напала итд“, каже Судаков.
Хибридни рат је у току

Политиколог истиче да за последњу деценију САД никада нису изнеле ниједан доказ о руским хакерима, које оптужују за нападе на перинаталне центре, где наводно изненада искључују струју, на старачке домове и слично. „Испоставља се да нема доказа, али се ствара одређена атмосфера о руским хакерима као о људима којима ништа није свето. У стварности, ми у последњих 10-12 година никада нисмо добили ниједан доказ да су ти хакери пореклом из Русије или делују из Русије. Поента је у томе да хакер може бити било где, у Вијетнаму, на Тајланду, чак и у Бриселу, апсолутно било где у свету и одатле може да мења ИП адресе. Односно, свет је постао толико виртуелан да географски није важно где се налази“, каже експерт.

Према његовим речима, изношење неутемељених оптужби да су руски хакери страшна претња човечанству није ништа друго него још један систем „обуздавања и противтеже“.

„А санкције су управо оно што је сада постало замена за међународно право. Међународно право као такво престаје да постоји, јер је јасно да су санкције инструмент који треба да уведе Генерална скупштина УН-а и тако казни одређене државе које наступају против човечанства као таквог. Међутим, и овде се испоставља да су САД у последње време увеле више од осам хиљада санкција против различитих земаља. У таквим условима, када чујемо да ће бити уведене експлицитне или имплицитне санкције, то значи да нам је проглашен сајбер рат. Хибридни рат је већ у току, у пуном јеку, а у оквиру тог хибридног рата видећемо сајбер нападе на руске објекте, само што ће они бити стварни – то су тзв. невидљиви фактори мешања. Верујем да ће САД финансијски подржати опозицију у нашој земљи, јер сматрају да само револуцијом могу постићи своје циљеве и, наравно, санкцијама“, истиче Судаков.

Мит о ружичастом слону

Политиколог напомиње да ће Вашингтон проширити санкционе пакете и уверен је да САД у том контексту практично немају границе.

„Све се то ради само да би се показало да је Бајден оштрији политичар од Трампа, да је Бајдену више стало до својих грађана, а испоставља се да демократе, будући да су дошле на власт, поново почињу да играју занимљиву игру, градећи неку врсту илузија коју представљају као стварну, јер ако нико није видео ружичастог слона, онда морате, наравно, смислити мит да он постоји. Али то није увек тачно“, каже Судаков.

Кремљ је одбацио као неосноване оптужбе Вашингтона да је Москва умешана у хакерске нападе на америчке институције и компаније у САД, истичући да оне представљају наставак слепе русофобије.

Уместо претпоставке невиности претпоставка кривице

Судаков сматра да Русија изношењем истине треба да се бори против таквих оптужби, нарочито зато што Америка полази од „претпоствке кривице, а не невиности“.

„Сматрам да треба да одржавамо редовне конференције за штампу, показујући да смо присталице међународног права, да постојимо у оквиру међународног светског система. Морамо да комуницирамо са амбасадом, са мисијама и да показујемо на десетине наших захтева о томе да смо тражили доказе да су руски хакери у нешто били умешани... Уосталом, постоји нешто што се зове ‘претпоставка невиности’, а то Американци претварају у ‘претпоставку кривице’. Верујем да ће све чешће Америка одбијати да пружи било какве доказе о кривици руских хакера, то ће све више у светској заједници личити на неку врсту освете. А ‘вендета’, односно освета значи да демократски принцип претпоставке невиности не функционише, већ се развија нови, другачији принцип, који се демократској администрацији јако свиђа, а он се једноставно назива - принцип претпоставке кривице или „означавање кривца“, закључио је Судаков.

На питање зашто САД оптужују Русију, а не, рецимо, Кину као другог геополитичког противника, Судаков објашњава да Америка није спремна да плати тако високу цену.

„Чини се да постоје противници, заиста, много моћнији, попут Кине, али не треба заборавити чињеницу да Америка сада није спремна да нападне Кину, није спремна да спроводи оштру политику против ње, јер је трговинска размена две земље прилично велика. Током прошле године трговина између Америке и Кине порасла је за око 8,7 одсто, на око 587 милијарди долара, а то је огромна цифра. Ако Америка почне да оптужује Кину, тада ће, наравно, бити предузете кинеске противмере и Америка ће много изгубити. Али, оптужујући Русију, амерички политичари покушавају да добију поене унутар своје партије и чине све да покажу да се боре са спољним непријатељем, да штите земљу по сваку цену и да су спремни да казне све оне који су спремни да нападну цивиле...“, наводи Судаков.

Подсетимо, помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан је изјавио да би САД могле да одговоре на наводне руске сајбер нападе на америчку инфраструктуру у року од неколико недеља и то не само санкцијама него скупом средстава – видљивих и невидљивих.

Саливан је навео да је од америчке обавештајне заједнице затражено да спроведе даљи рад на утврђивању умешаних и обима штете.

Такве претње су уследиле након што је крајем прошле године објављено да је извршен масовни сајбер напад на клијенте компаније за рачунарску безбедност „Солар виндс“, а међу жртвама напада су бројне америчке владине агенције. Такође је наведено да би ово могао бити један од сајбер-напада највећих по размерама и штети нанетој америчкој јавном сектору. Након тога је, без икаквих доказа, саопштено да су руски хакери „вероватно“ умешани у велики сајбер напад на америчку владу.

Вашингтон и Брисел се удружују против Москве, Кремљ послао упозорење. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА