Најновије

ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС НЕМА АЛТЕРНАТИВУ, НЕЋЕМО СЕДЕТИ СКРШТЕНИХ РУКУ: Огласио се и др Кон, ситуација није наивна

Епидемиолог Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против коронавируса рекао је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да су далеко оштрије мере тражене за прошли викенд да би се једноставно схватила ситуација и да би се прекинуо ланац трансмисије. Он је рекао да нема алтернативе за ванредно стање и полицијски час.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

- То је мера која штити животе и то је оно што мора јавно да се каже - рекао је др Кон:

- Предлог јесте да морају да се забране контакти који су заштићени, иначе ћемо пући као звечка, па ће тек тада бити јасно како је кад пукне здравствени систем. Ми немамо шта друго да прелажемо. Ми смо део државе и имамо обавезу да даље радимо. Потпуно је јасно какав је наш став. Ако не буде прихваћено увођење полицијског часа, наставићемо да радимо у таквим околностима. Мора да се схвати да ово више није никаква игра, па да људи и даље шетају. Док је неко у црвеној зони и једноставно не може више, не може више, то треба нагласити. Мора да се заустави. И једини начин да се заустави је да предложимо оно што смо предложили.

Напоменуо је да имамо доказано присуство британског соја, и истакао да је интеренстно да не желимо да слушамо шта се дешава у другим земљама а то је да он има далеко јачи потенцијал.

- Он ће далеко јаче и брже и да се преноси. Очекујем да ће ускоро то да се покаже. Он још не доминира али ће бити. Ми не можемо више да седимо скрштених руку. Јуче смо тражили исто што и прошлог викенда, Да се продужи седам дана. Када се викедном ограничи време стварају се гужве што је контрапордуктивне. Све мере које су биле са краћивањем радног времена довеле су до илегалног окупљања, као што видимо - казао је др Кон:

- Када само тражили ту забрану било је противуставно тако да то аустоматски подразумева ванредно стање. Оно што тражимо на крају испадне да то подразумева ванредно стање и полицијски час.  Полицијски час може да буде непрекидан и временски ограничан. О томе није било речеи. Врло је тачна одлука да ли ће бити ванредно стање. Не може група од 10 лекара да одлучује о ванредном стању. Ми смо предочили шта је неопходно. Ова ситуација није наивна. Нама је угрожена вакцинација. Исти ти људи који су били у црвеној зони сада раде на вакцинацији. исцрпљеност је изван свих граница. Не може то више да се толесрише.

Kaко су мере за борбу против пандемије утицале на онлајн клађење сазнајте ОВДЕ.

Бројке садашње су последица зимовања, како је рекао на које су упозоравали још у децембру.

- Ми смо упозоравали све време. Што се тиче скијалишта морам да кажем ми смо пред зимски распуст у децембру рекли да они не треба да имају већу попуњеност од 30 одсто. То није испуњено. Ми смо то поменули. Све смо то једноставно наглашавали али очекигледно да та лична одговорност за коју се стално позивамо не вреди и у таквој ситуацији се човек осећа фрустрирано. И инепскција која се сатире на терену не могу да раде свој посао.Не разуме се да је ово смртна болест. Нико не разиме када се каже да је вирус у цикрулацији.

САД воде хибридни рат против Русије али на Кину не смеју да ударе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА