Најновије

АМЕРИКА ПОНОВО У УЛОЗИ ВРХОВНОГ СУДИЈЕ: Позвана да води главну реч у мировним преговорима, Москва незадовољна!

Шеф делегације Кијева у трилатералној Контакт групи за Донбас Леонид Кравчук рекао је да Кијев води консултације о учешћу Америке у преговорима о Донбасу. Како је додао, Русија може да буде против тога али мора да изнесе одговарајуће аргументе.

Америчка војска. (Фото: Јутјуб)

„Воде се одговарајуће консултације. За сада нема обраћања ни обавештавања јавности. Ту је министар спољних послова, ту је амбасадор Украјине, са САД се воде консултације“, рекао је Кравчук за ТВ „Украјина 24“.

Он је уверен да Америка треба да учествује у тим преговорима.

„Конфликт у Донбасу није само украјински питање, и чак ни само европско. То је питање могућности избијања великог сукоба уколико Русија не буде заустављена у својим апетитима“, рекао је Кравчук.

Недавно је шеф администрације украјинског председника Андреј Јермек рекао да би Сједињене Америчке Државе могле и да би требало да постану кључни играч у решавању конфликта на Донбасу.

Он је ову тврдњу објаснио тиме што су САД стратешки партнер Кијева.

Ситуација у Донбасу

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.

У Донбасу су 27. јула 2020. ступиле на снагу додатне мере за обезбеђивање примирја. Договор укључује забрану било које врсте ватре, распоређивање тешког наоружања, офанзивне и диверзионе акције, а предвиђа и дисциплинску одговорност за нарушавање споразума.

Од фебруара ове године ситуација је почела да се погоршава, а самопроглашене републике сматрају да се Кијев припрема за велику офанзиву, довлачећи нове снаге на контакт линију. 

„Нормандијски формат“ за преговоре о Украјини постоји од јуна 2014. године. Тада су, током обележавања 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, лидери Украјине, Русије, Француске и Немачке први пут разговарали о нормализацији у Донбасу.

Самит „нормандијске четворке“ одржан је последњи пут 9. децембра 2019. године.

Руска војска добила нове авионе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА