Најновије

ХАМАС НАЈАВИО ВЕЛИКИ ПОВРАТАК: Бивши вођа преузима кључну улогу, у прошлости је жестоко наљутио Асада! (ВИДЕО)

Бивши вођа Хамаса Калед Мешал изабран је за шефа канцеларије палестинске исламистичке групе у дијаспори, саопштио је данас портпарол Хамаса.

Башар ал-Асад и сиријска војска. (Фото: Сана)

Мешал (64), који је преживео израелски покушај атентата 1997. године, био је на челу политичког бироа до 2017. године када га је заменио Исмаил Ханијех (59) са седиштем у Гази, пренео је Ројтерс.

Иако је Хамасова база моћи у Гази, коју конторлише од 2007. године, он има много следбеника међу избеглицама и другима на Блиском Истоку и другим подручјима.

Мешал је 2012. године разљутио блиског савезника Хамаса Сирију када је напустио Дамаск због рата председника Башара ал-Асада, којег подржава Иран у борби против побуњених сунитских муслимана, који су и припадници Хамаса.

Палестински аналитичар Акрам Аталах рекао је да тај потез вероватно неће проузроковати значајан заокрет Хамаса јер се Мешал слагао са Ханијехом, како у погледу њиховог прагматицнијег приступа арапским и западним земљама, тако и у њиховом ставу према блискоистоцном сукобу.

- Што се тиче Хамасове политике према Израелу не видим припаднике тврде линије и умерене. Верујем да постоји договор око тога - истакао је Аталах.

Хамас је био против палестинско-израелског мировног споразума из 90-их и Израел и Запад га сматрају терористичком организацијом.

Лидери Хамаса истичу да је њихова борба против Израела легитимни отпор.

Амерички лист оценио могућност војног сукоба Русије и Украјине Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА