Најновије

НАВАЉНИ ТРАЖИ ДА МУ СЕ ВРАТИ ОДУЗЕТИ КУРАН: Кадиров му се обратио у име свим муслимана Русије

Руски опозициони лидер Алексеј Наваљни, који служи двоипогодишњу казну затвора, рекао је да ће тужити управу затвора јер му је одузела Куран, који је намеравао да проучава док је у затвору.

Алексеј Наваљни (Фото: Фејсбук)

Наваљни, иначе, штрајкује глађу већ две недеље, протестујући због одбијања затворских званичника да дозволе лекару да га прегледа због јаких болова у леђима и ногама.

У објави на Инстаграму он је, међутим, навео да је његова прва тужба против затворских службеника повезана са муслиманском светом књигом.

"Ствар је у томе што ми они не дају мој Куран. И то ме нервира ", написао је Наваљни, додајући да је "дубоко проучавање Курана био један од неколико циљева самопобољшања које је себи поставио док је у затвору".

Опозициони политичар је рекао да му није омогућен приступ ниједној књизи коју је донео или наручио током протеклих месец дана, јер све њих затворске власти "прегледају због екстремизма", за шта званичници кажу да су потребна три месеца.

"Зато сам написао још једну представку шефу (затвора) и поднео тужбу", рекао је Наваљни.

Наваљни је ухапшен у јануару по повратку из Немачке, где је провео пет месеци опорављајући се од тровања нервним агенсима за које криви Кремљ. Руске власти одбациле су оптужбу.

Суд је Наваљном у фебруару наложио да одлежи две и по године затвора због кршења условне казне из 2014. године и напуштања земље због лечења у Немачкој, а Европски суд за људска права оценио је да је таква пресуда "произвољна и очигледно неразумна".

Власти су прошлог месеца пребациле Наваљног из московског затвора у казнену колонију ИК-2 у Владимирској области, 85 километара источно од руске престонице.

Кадиров о захтеву Наваљног да му се врати Куран

Председник Чеченије реаговао је потребу Алексеја Наваљног да проучава муслиманску свету књигу Куран.

„Ко је Наваљном дао морално право да спомиње Часни Куран?

Човек који муслиманке у хиџабима назива средњовековним дивљацима, учествује у акцијама против изградње џамија, данас покушава да се на јефтин начин рехабилитује и заради милост муслимана.

И без непотребних објашњења, јасно је да овај исламофоб покушава да користи Свето писмо у своје политичке сврхе и да ће дефинитивно користити цитате за провокације, као што су то већ одавно научили у Европи.

У име муслимана Русије апелујем на запослене у затвору у којем се налази провокатор: не дозволите да затвореник који служи правичну казну сеје секташке сукобе!

Ако се затвореник искрено покаје, жели да крене путем истине, прихвати ислам и свим срцем жели да чује реч Свемогућег (у шта сумњам), онда је то дозвољено. Али ако је другачије, Куран није таква књига да би му се омогућило да га додирне прљавим рукама “, написао је Кадиров на свом Телеграм каналу.

„Није он врста особе којој дозвољава да ради шта год жели с Кураном. Ово је непријатељ и издајник који је продао отаџбину и спреман је да изврши било какву провокацију, само да би скренуо пажњу на своју јадну личност.

Његови исламофобични погледи и начин живота немају никакве везе са вером, посебно са исламом. А муслиман који себе поштује неће слушати његове патетичне изјаве.

Такве корумпиране подстрекаче, који немају моралне вредности и не поштују културу и религију, већ су видели маску искрености и целомудрености, видели смо у републици (Чеченији – прим. ред) и знамо њихове методе саботаже.

Боље размислите о његовом понашању, док стоји у углу ћелије. Има довољно времена “, закључио је Кадиров.

Шта су учинили српској светињи на Космету, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда/РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА