Најновије

Да ли верујете Вучићу или сопственим очима и ушима

Има онај брадати виц кад жена ухвати мужа са љубавницом “на делу”, а он почне да је убеђује да то што види није истина, па је упита: “Је л’ ти верујеш мени или својим очима?” Тако је прошле недеље председник Вучић, у сада већ легендарном снимку, питао тзв. водитеља Срђана Предојевића да ли су то неки избори били одржани прошле године. Предојевић је веровао председнику, а не сопственој памети, па му није рекао “дабоме да су били избори, председниче, и то усред епидемије”.

Вучић (Фото: Председништво)

Пише: Радмило Марковић

У четвртак је Вучић заузео сличан однос према грађанима којима није било доста 29 председникових обраћања уживо током марта, према рачуници организације ЦРТА, него су га гледали и како са Додиком и Лончаром показује руску вакцину против коронавируса коју ће производити “Торлак”.

Шта се догодило испред “Торлака”? Сачекала су га питања о Савамали, најпре због изјаве Маринике Тепић у “Утиску недеље”, али и текстова који говоре о томе да је полицајац Горан Стаменковић, иначе једини који је кривично одговарао за ноћно рушење десетак објеката у Савамали у изборној ноћи априла 2016, признао кривицу и ћутао о другим умешаним лицима, е да би му био легализован нелегални објекат у насељу Миријево од 1220 квадрата.

“Својевремено сте рекли да су за Савамалу одговорни комплетни идиоти из градске власти, па вас питам шта се догодило са тим комплетним идиотима из градске власти”, питао је Вучића новинар, а председник је имао спреман, али нетачан одговор:

“Што се тиче комплетних идиота, мало сам другачије рекао. И даље мислим да су људи који су то на такав начин организовали, ко год да су, а да су били из градске власти, били би комплетни идиоти. И ја то стварно мислим. Да су мене позвали, ја бих у пола бела дана дошао, сео у багер и то урадио да направимо овако прелепа здања и овако фантастичну променаду као што смо направили. Тиме бих се поносио. Не разумем што би радио нешто у пола ноћи, у мркло доба мрака, скривајући се од вас или од било кога другог”, рекао је председник.

Није, дакле, он никада рекао да је реч о људима из градске власти (а тада су ту, између осталих, били Синиша Мали као градоначелник Београда и Горан Весић као његов помоћник и градски менаџер), него, ето, да су то били људи из градске власти, они би били комплетни идиоти, ал’ пошто нису или не знамо да јесу (и ко је то уопште рекао да јесу?), онда нека буде тако – ко год да је рушио ноћу, комплетан је идиот.

Наравно, иако је прошло пет година од суспендовања закона државе Србије у Савамали, постоје снимци Вучићевог обраћања из Народне скупштине од 8. јуна 2016, где је рекао дословно следеће:

“Ја желим да вас обавестим да је несумњиво иза онога што се догодило у Савамали, што је врло непријатно, сигуран сам да нису знали какви ће детаљи да буду, сигуран сам да им намера није била ни криминална, чак ни лоша, али је урађено нешто веома лоше, урађено је нешто што не сме да се понови и иза тога стоје највиши органи градске власти у Београду и они ће сносити и кривично-правну и прекршајну и сваку другу врсту одговорности.”

Дакле, недвојбено, по Вучићу, то су били највиши органи градске власти у Београду. По Вучићу, дабоме, јер је он једини донео такву и било какву другу пресуду, пошто се тужилаштво и даље прави мртво: од тридесетак маскирних људи који су на неколико сати суспендовали Устав и законе ове земље на територији Савамале и извели операцију рушења и легалних и нелегалних објеката нико није одговарао. Уједно, нико није одговарао ни за киднаповање више људи на неколико сати, њихово везивање, одузимање личних ствари, мобилних телефона… Ноћни чувар, кога су “фантоми” те ноћи везали, преминуо је у болници месец дана након рушења, а једини ко јесте одговарао, али због тога што се полиција те ноћи правила блесава на позиве грађана, јесте поменути полицајац Стаменковић, који се споразумно нагодио са Тужилаштвом и добио условну казну.

Свакако, ово није први пут да Вучић људе убеђује да су видели и чули нешто друго, а не оно што збиља јесу видели и чули. Сетимо се да је прошле године убеђивао милионе грађана Србије да “нико није рекао најсмешнији вирус”, иако се две недеље раније, такође пред милионима гледалаца, церекао стојећи иза доктора Несторовића који је слао жене у шопинг у Италију и говорио да је корона најсмешнији вирус, који постоји само на Фејсбуку. Сетимо се и да је “без блама” говорио да сат на Главној железничкој станици у Београду није радио пуне 24 године док га напредњаци нису поправили. Сетимо се, уосталом, и да је сопствену мајку у ТВ емисији убеђивао да она не зна колико је он, Александар, био тежак када се родио…

“Коначно смо дошли до тог момента у мојој владавини када могу да изјавим било шта – али буквално било шта – и да то нема никакве последице по мене и моју диктатуру. Можда сте приметили да сам рекао ‘диктатуру’ у претходној реченици, али то је само зато што апсолутно нема потребе да пазим шта причам. Некада сам морао да бирам речи како се ви, моји поданици не бисте узбудили и побунили, али та времена су, колико видим, прошла” – овако су “Њузовци” још у марту 2015. поставили потпуно тачну дијагнозу: потпуно одсуство одговорности за изговорену реч. И неће се то променити док се не промени ова власт, штавише, постајаће све горе и горе. Оно што се, пак, никада не сме губити из вида – а управо је то циљ оваквих језичко-логичких вратоломија председникових – јесте да је једино држава имала и мотив и корист и могућност да обави ноћно рушење у Савамали: држава се уговором о изградњи “Београда на води” обавезала да до 30. јуна 2016. рашчисти (“правно и физички”, како пише у уговору), односно да “изврши физичко рашчишћавање Земљишта (укључујући објекте и уклањање шута), уклањањем (…) свих надземних грађевина, инсталација или објеката и грађевина које се налазе на Земљишту или на површини реке или које плутају на реци“.

Рокови су, дакле, истицали, судски процеси су се развлачили, није било шансе да држава испуни овај део уговора и – ето чуда – током раних јутарњих часова 25. априла овај проблем је решен.

“Е зато сам ја рекао да су комплетни идиоти, не зато што су нешто радили, него зато што нису радили транспарентно, јасно, што то нису радили по дану. (…) Кад год да има проблема, нек зову мене, било где, ако немају довољно храбрости. Ја ћу сам лепо да седнем у коју год хоћете машину, булдожер, багер, током бела дана, кад радим нешто лепо, великолепно и важно за наш народ, немојте тога да се стидите, него станите иза своје идеје, борите се за своју идеју, покажите визију”, рекао је Вучић у четвртак.

И збиља, те ноћи у априлу 2016, држава заиста јесте у пуном светлу показала визију Србије у годинама које ће уследити и на коју је председник толико поносан: препуну некажњеног насиља, маскираних фантома, бесправног рушења, ломљења, малтретирања недужних пролазника, потпуног игнорисања Устава и закона Србије, без ичије одговорности. А и ако се неко двоуми да ли треба да дивљачки прекрши закон, само треба да позове председника – како рече, он за то има храбрости.

У трећем таласу Ковид-19 највише ће умирати вакцинисани. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА