Најновије

ИЗРАЕЛСКИ СТРУЧЊАК ЗА ИСЛАМСКИ РАДИКАЛИЗАМ: Рат у БиХ био је исламска револуција

Стручњак за тероризам и исламски радикализам Рафаел Израели рекао је да је рат у БиХ био исламска револуција у којој су учествовале многобројне радикалне исламистичке фаланге из целог света и коју су финансирале арапске земље.

Алија Изетбеговић (Фото: Јутјуб)

- Трагови Изетбеговићеве исламске револуције очигледни су данас у Санџаку и на (самопроглашеном) Косову. Није изненађење да су Срби 1996. године морали да напусте Сарајево, јер им није било места у тако радикализованом исламском окружењу - рекао је Израели за Вечерње новости.

Израели, који је један од аутора извештаја Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995. године, каже да се он и његове колеге нису одређивали ко је био добар, а ко лош у том рату, јер је "права слика да су у том рату обе стране убијале".

- Али, ако је истина да су Срби у Сребреници починили злочин над муслиманима, истина је и да су у Сарајеву и многим другим местима Срби били веће жртве - истакао је Израели.

Овај професор са Хебрејског универзитета у Јерусалиму истиче да је потписујући извештај осетио да су тим документом сви заједно учинили правду према том рату.

- Када сам се потписао иза 1.250 страница материјала на седам поглавља, осетио сам неки вид олакшања, јер сам био свестан да се, када су сарајевска збивања у питању, догодила велика травестија правде - рекао је Израели.

Муслимани су, како истиче Израели, као и свугде када су у питању сукоби у свету, били представљени као "свеци који раде само добре ствари док су Срби одликовани као изразито лоши".

Поводом чињенице да је закључак документа да је рат у БиХ изазвао бошњачко-хрватски референдум из 1992. године на коме Срби нису учествовали, као и да је муслиманска војска извршила агресију на ЈНА, а да је рећи нешто тако до сада била јерес, Израели наглашава да то није једина јерес у овом документу.

- Ми смо рат деведесетих година у БиХ третирали кроз историјску призму целог 20. века када су у Другом светском рату, муслимани и Хрвати, такође, били заједно против Срба и учинили многобројне злочине над својим комшијама. Рат деведесетих није био одвојен догађај од претходног рата, већ се може рећи да је његов наставак - наводи Израели.

Како истиче, ново је што се у ове сукобе додатно укључио исламски фактор и што су против Срба заједно били муслимани и Хрвати иза којих је нескривено стајао Запад и Америка.

У Извештају Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995. године, између осталог, се наводи да је у Сарајеву током последњег рата у БиХ убијено око 3.000 српских цивила, а око 1.700 их је тешко рањено.

Закључак је да су муслиманске снаге формирале чак 211 логора и казамата за заточене Србе, као и да две трећине убијених и рањених Срба није имало никакве везе са ратним дејствима у БиХ.

Каква је даља судбина СПЦ у Црној Гори, сазнајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА