Најновије

СРБИЈА ЈЕ ЛИДЕР У ЗАГАЂЕНОСТИ ВАЗДУХА: Ево колико људи годишње умре због тога

Становници градова Србије годинама се жале на квалитет ваздуха, а годишње од последица загађености ваздуха умре око 10.000 грађана Србије, наводи се у анализи "Србија – Европски лидер, али у загађености ваздуха", чију је израду, у сарадњи са порталом EWB, подржала Платформа за општедруштвени дијалог о спровођењу циљева одрживог развоја.

Загађење (Фото: Pixabay)

Међународни дан планете Земље обележава се сваке године 22. априла у циљу скретања пажње на значај очувања природе и опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена, наводи у саопштењу Платформа.

Агенда 2030 Уједињених нација, чију промоцију и примену у Србији подржава пројекат Швајцарске и Немачке развојне сарадње "Реформа јавних финансија - Агенда 2030", садржи 17 циљева одрживог развоја, међу којима су и циљ 7. Приступачност енергије из чистих извора и циљ 13. Хитна акција против климатских промена и њених последица, наводи се у саопштењу.

Пред Србијом су у погледу реализације ових циљева велики изазови. Према подацима изнетим у првом Добровољном националном извештају о спровођењу Агенде 2030 из 2019. године, чију је израду Платформа такође подржала, у укупној потрошњи енергије у Србији у 2018, енергија која се производи из обновљивих извора чинила је само 23 одсто, док остале европске земље достижу много веће проценте, рекао је пројектни менаџер Платформе "Одрживи развој за све" Богдан Гавански.

У истом извештају налазе се и охрабрујући подаци, додаје Гавански, да је у оквиру планираних промена у Србији, 2014. године основан Буџетски фонд за енергетску ефикасност и да су захваљујући подстицајним мерама уведеним 2010. године до 2018. изграђена 222 објекта за производњу електричне енергије из обновљивих извора.

Нежељене промене је још могуће спречити уз политичку вољу, примену низа технолошких ограничења и програма прилагођених измењеним климатским условима. Зато желимо да у оквиру активности Платформе "Одрживи развој за све" у дијалог на ту тему укључимо све друштвене актере, рекао је Гавански.

Шта за то време ради председник Србије, погледајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА