Најновије

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: Жртве Јасеновца нису страдале у елементарној непогоди

Представници владајућег ХДЗ не могу да говоре о жртвама усташког режима у Јасеновцу, а да притом не помињу и друге жртве страдале током Другог светског рата и касније, пише данас хрватски портал 24сата и истиче да се о жртвама тог логора не може говорити као о страдалима у елементарној непогоди.

Јасеновац (Фото: Јутјуб)

Кад год се, кажу, спомену усташе, ХДЗ брже-боље осуди све тоталитаризме, када се спомене "за дом спремни", ХДЗ се промптно ухвати комунизма, а када се каже Јасеновац, ХДЗ мора да спомене "све оне који су страдали на стратиштима и поратним и касније", пише данас хрватски портал 24сата.

Цитрајући изјаву мнистарке културе Нине Обуљен Коржинек Хрватском радију, да "сутра треба заиста с достојанством застати и присетити се свих који су тамо (Јасеновац) страдали, свих који су страдали у Другом светском рату", портал констатује да није, дакле, довољно то што на комеморацију у Јасеновцу поводом годишњице ослобађања усташког логора и ове године иду три одвојене колоне - Милановићева, Пленковићева и колона мањина и страдалника - већ, како указују, хрватска влада користи прилику да сећање на усташке жртве у Јасеновцу прошири на "све жртве на стратиштима, поратним и касније".

Министарка је говорећи о жртвама, навела да се треба подсетити "посебно оних који су страдали у таквим логорима од фашистичке, код нас усташке власти и додала: "Али и свих других који су страдали на стратиштима и поратним и касније".

Поруку министарке културе пренела је и хрватска влада на свом Твитеру.

Дакле, пише 24сата у коментару тим поводом, да се не иде у Јасеновац осуђивати (само) усташке злочине и комеморисати (само) усташке жртве, већ и "присетити се свих који су страдали у Другом светском рату", па и оних који су страдали на "стратиштима", и страдали у "поратном периоду и касније".

ХДЗ, наводи се, просто не може да побегне од тога.

"Не могу се напросто осудити усташе, без некаквог покушаја релативизовања кривице. Не могу се осудити усташки злочини, без алудирања на остале злочине. Не може се говорити о страдалима, без потребе да се то 'посебно односи на жртве које су страдале од усташке власти', што значи да мисли и на остале. Не могу се осудити злочини у логору Јасеновац без проширивања сећања на 'све који су страдали у Другом светском рату'", наводи портал.

И не може, указује се, ХДЗ у Јасеновцу изричито да говори о убиствима и злочинима. Уместо тога, говори се о "страдалима", као да су у Јасеновцу људи били жртве неке елементарне непогоде, а не усташких злочина.

Успут, наводи се, док обилази Јасеновац ХДЗ-ова влада финансира ревизионистичка удружења и друге проустачке организације.

"И докле год ХДЗ то чини, а поготово у предизборној кампањи, колико год се настоји додворавати усташама, изједначавати кривицу, умањивати злочине, проширивати жаљење и инсистирати на 'страдањима', толико ће оснаживати усташтво у овом друштву", упозорава се у коментару.

Баш као што то, како кажу, чини с поздравом "за дом спремни" који Бранко Бачић осуђује заједно "са свим тоталитаризмима", као што то чини са изливима усташтва које премијер и високи ХДЗ-ови званичници постојано осуђују опет уз осуду комунизма и других тоталитаризама.

"Овакве поруке у Јасеновцу напросто вређају жртве тог логора и усташког режима. Њима је посвећена ова комеморација", навди се у коментару и додаје да, међутим, није примећено да се иста логика примењује и на комеморацији на Блајбургу - да се страдање усташа и домобрана повезује са жртвама Јасеновца, Старе Градишке и других усташких стратишта.

Пленковић:Не идемо у Јасеновац да бисмо се дружили

Премијер Андреј Пленковић поново је поручио данас да у Јасеновцу, као и претходно у Вуковару, неће бити заједничких венаца и додао да нема разлога за глуму да се, како је рекао, правимо да сарађујемо у контексту свега што се говори.

Он је то рекао одговарајући на питање новинара зашто је одбио предлог председника Зорана Милановића да положе заједнички венац подно Каменог цвета.

"Ту су два аспекта. Постоји препорука ХЗЈЗ-а организаторима. То је темељни оквир према свима...Рекао сам да нема разлога за глуму, да се правимо да сарађујемо у контексту свега што се говори и да ће очито свако положити венац за себе", рекао је Пленковић и додао:

"Што се нас тиче, нема заједничких венаца. Ми смо то неколико пута покретали. Сад последња два-три дана имамо доста медијских коментара о тој теми".

Подсетио је и да су у Вуковару венци полагани одвојено и упитао да ли је то био проблем.

"Рекао сам шта је оквир и како је Спомен-подручје Јасеновац предвидело доласке. Тамо ће бити изасланство владе, сабора, председник, изасланство народа жртава и страни амбасадори", рекао је Пленковић.

То је, казао је, пет различитих термина у том једном дану.

"Ми тамо идемо годинама. Ићи ћемо и идућих година. Не зато да бисмо с неким били у друштву него да бисмо одали почаст жртвама усташког логора Јасеновац", рекао је Пленковић.

Зашто Еди Рама пожурује Приштину на дијалог са Београдом, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА