Најновије

СВЕ СЕ РЕШАВА ПОСЛЕ УСКРСА! Темељни уговор СПЦ и Црне Горе потписаће патријарх лично

Темељни уговор државе Црне Горе и Српске православне цркве (СПЦ) биће, очекује се, потписан после ускршњих празника, а, како Тањуг сазнаје, у име Цркве потписаће га патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије (Фото: Јутјуб)

И историчар др Александар Раковић, који је иначе добро упућен у односе у Црној Гори и питања Цркве наводи да ће Темељни уговор, који поред осталог, потврђује историјски континуитет и правни легитимитет Српске православне цркве, бити потписан ускоро.

У писању текста Темељног уговора учествовали су правни експерти СПЦ и црногорских власти, каже Раковић и открива да је Свети архијерејски синод Српске православне цркве 25. марта ове године усвојио текст Темељног уговора у садашњој форми.

Текст Темељног уговора службено је, каже, уручен премијеру Здравку Кривокапићу 14. априла у манастиру Ждребаоник, на састанку који је уприличио епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Према његовим речима, из става премијера Кривокапића да је Српска православна црква "задовољна" текстом, произилази да је Темељни уговор између две стране већ обострано усаглашен.

Да би Темељни уговор ступио на снагу, додаје Раковић, потребно је да га Влада Црне Горе усвоји на некој од скоријих наредних седница, да највиши представници две стране потом потпишу тај документ, и да Темељни уговор буде објављен у Службеном листу Црне Горе и Гласнику Српске православне цркве.

Иако је Здравко Кривокапић на састанку у Ждребаонику казао да ће Темељни уговор Црне Горе и Српске православне цркве послати у Скупштину Црне Горе на ратификацију, став експерата је, истиче Раковић, да за тим нема никакве потребе јер није реч о међународном споразуму.

- Кривокапић само треба да води рачуна о потребној процедури, а не да уводи потписнике у додатне процедуре које ником добронамерном нису потребне - заклључио је Раковић.

Ако руска војска пређе украјинску границу, неће се зауставити у Донбасу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА