Најновије

ОДЛУЧУЈЕ СЕ О СУДБИНИ БиХ? Додик спрема преговарачки тим!

Република Српска припрема тим, састављен од представника свих институција и странака, који ће започети преговоре са челницима Федерације о даљој судбини Босне и Херцеговине, преносе медији.

Милорад Додик. (Фото: Јутјуб)

То ће бити одговор Бањалуке на ратне добоше у које ових дана поново удара Бакир Изетбеговић, али и на општу буру коју је изазвао нон-пејпер из Словеније о мирном разлазу у централној републици некадашње Југославије.

Милорад Додик, српски члан и председавајући Председништва БиХ, позвао је партнере из ФБиХ и друга два конститутивна народа на дијалог како би се дошло до решења којим би били задовољни сви:

- Политички дијалог о могућим решењима не може бити заустављен, јер се данас живи у једној накарадној ситуацији. Док једни имају комеморацију, други славе и то је нешто што је неспојиво. Али, да бисмо могли ићи сви заједно напред, морамо да то одбацимо и да пустимо свакога да се развија без могућности да другом намеће своје ставове и своја решења.

Додик каже да се у БиХ мора водити дијалог без уплитања странаца.

- Ми се морамо изборити да дискусија буде искључиво наша и да нема патроне са стране, него једноставно да разговарамо. Зато је и наша иницијатива да разговарамо потпуно супротна од оног шта раде Бошњаци.

Универзитетски професор и политички аналитичар из Сарајева Енвер Казаз каже за да је БиХ у кризи више од деценију а на политичкој сцени већ годинама реторичке фигуре изводе политичари, Изетбеговић са једне стране и Додик са друге:

- БиХ је земља уставне кризе и њено решење је у ФБиХ где се треба решити питање Изборног закона и избора члана Предсендиштва БиХ у ФБиХ. Реторичке игре Изетбеговића и Додика су скретање пажње са важних друштвених питања за грађане. Прича о рату није ништа друго до замајавање јавног простора у БиХ где влада равнотежа немоћи и та равнотежа потрајаће доста дуго. Уместо компромиса, Бакир прича о рату и то показује колики је кепец од политичара.

Милош Шолаја, директор Центра за међународне односе и професор на Факултету политичких наука, каже за да је у БиХ било много калкулација са будућности након "Дејтона".

- Ево чека се већ 25 година да се БиХ састави или растави. Сад је дошла ситуацију када се треба узбиљити. Очигледно да ни ЕУ није пронашла решење како да БиХ направи функционалном. Грешка ЕУ и међународног фактора је поставка да су сви народи ушли у БиХ са истом жељом. То није тачно, јер нисмо. То је био компромис да заустави рат. Очигледно да су интереси другачије распоређени и након 25 година се тражи ново решење за БиХ.

Без увијања

Шолаја каже да је најбоље решење за БиХ искрен разговор између сва три народа, где сада сви морају рећи шта желе, без увијања и да се види да ли је могућ компромис.

- У БиХ је проблем што се Бошњаци и Сарајево боје разговора о будућности БиХ и тако је већ годинама.

Темељни уговор СПЦ и Црне Горе потписаће патријарх лично Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА