Најновије

"ПОСАО ЈОШ УВЕК НИЈЕ ЗАВРШЕН": Кларк покушава да се опере пред судом историје: Да је Слоба прихватио Рамбује, НАТО не би реаговао!

Кларк тврди да је "споразум понуђен председнику Слободану Милошевићу у основи био идентичан споразуму предвиђеном за Босну и Херцеговину".

Весли Кларк. (Фото: Јутјуб)

Да је некадашње југословенско руководство прихватило споразум у Рамбујеу вероватно не би дошлом до тога да акција НАТО под називом "Савезничка снага" буде спроведена, изјавио је за Глас Америке пензионисани генерал Весли Кларк, главнокомандујући европских снага НАТО у време интервенције у СР Југославији.

Кларк је рекао да је интервенцијом окончано, како тврди, етничко чишћење које се догађало у том тренутку, а да је грађанима Косова пружена прилика да успоставе сигурност и демократију.

Кларк, међутим, сматра да "посао још није завршен", јер и даље постоје тензије између Србије и Косова, а како каже, напетости постоје и између Бугарске и Северне Македоније, као и на Балкану.

Кларк тврди да је "споразум понуђен председнику Слободану Милошевићу у основи био идентичан споразуму предвиђеном за Босну и Херцеговину".

Он оцењује да се Милошевић "уобразио".

- Када је 1995. требало пребацити НАТО трупе до БиХ, Милошевић се сагласио и поручио да се то може учинити преко територије Србије. Четири године касније променио је мишљење – одбацивши све понуђено. Саботирао је односе, преговоре и заправо сукоб учинио неизбежним. И тврдоглаво је истрајавао у томе - тврди Кларк.

Он тврди и да су ваздушни напади "били уперени против тадашњег политичког режима."

Каже да се Милошевић није предомислио и да је прибегао оружаном сукобу.

- Његове трупе су починиле бројне бруталности на Косову - тако да је он исход учинио неизбежним - сматра Кларк и додаје да је после свега неколико дана Алијанси постало јасно да се Милошевић мора одрећи Косова.

- Да се није окренуо оружју можда би помирење било могуће, данас би можда било више мира, не би било актуелне напетости - сматра Кларк и додаје да су се српске војне и полицијске снаге повукле са Косова, али да је у Србији, каже, и даље свеприсутно незадовољство исходом.

На питање новинара Гласа Америке - да ли постоје речи утехе за грађане које нису имале никакве везе са Милошевићем, али су они и њихове породице страдале, Клар каже да су "деведесете биле тешке године за Србе."

Кларк каже и да се осећао "ужасно" због цивилних жртава чији је узрокм било њихово погрешно циљање.

Он наводи да је било ствари које су чинили погрешно током кампање и људи су губили животе.

Интервенција НАТО је почела 24. марта, окончана 10. јуна 1999. године, а одлука о интервенцији, без сагласности Уједињених нација, донета је након неуспешних преговора у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999.

Ко су главни играчи „дубоке цркве“ у СПЦ? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА