Најновије

ШИПТАРИ ФАЛСИФИКУЈУ ДОБРИЦУ ЋОСИЋА: Цитирају оно што никада није написао

Бљерим Веља, шеф кабинета председнице самопроглашеног Косова Вјосе Османи, послужио се пре неки дан грубом манипулацијом, позивајући се на наводно "признање" српског писца Добрице Ћосића да је "лаж облик српског патротизма". Веља је изменио цитат јунака из романа "Деобе" и то приписао становишту које је, наводно, заступао Ћосић.

Добрица Ћосић (Фото: Јутјуб)

Поводом говора Николе Селаковића 15. октобра на Савету безбедности УН, Веља је на Твитеру навео да је то "класична примена онога што је говорио Добрица Ћосић (отац српске нације): Лаж је облик српског патриотизма и потврда наше урођене интелигенције".

Затим је уз свој коментар објавио "шта је написао“ Ћосић, преносећи "пасус" који је сличан једном делу из романа "Деобе“, али тако што су неке речи измењене, а поједине реченице из одломка изостављене. Како год да је хтео да тумачи, једноставно не постоји реченица на коју се позива Веља када наводи "лаж је облик српског патриотизма".

Зоран Аврамовић, професор социологије културе, поводом коментара Бљерима Веље рекао је да је недопустиво исказе књижевних јунака приписивати писцима.

"Одавно је освојено знање у теорији књижевности да је дело аутономна уметничка целина коју писац ствара. Очигледна је класична подвала са истргнутим реченицама из веће целине. Тим начином се кривотвори значење и пласира манипулативна порука. Шта би било од светске књижевности када би се искази јунака повезивали са ауторским ставом?“, каже за Косово онлајн Аврамовић.

Он наводи да је реч о пасусу из романа "Деобе" у ком књижевни лик Урош Бабовић води свој дневник а у једном размишља о неизвесности живота и завршава да борбу треба започети против комуниста. У поменутом пасусу о лажи има и реченица "За ову лаж под окупацијом", наводи наш саговорник.

Аврамовић истиче да цитиране Ћосићеве речи припадају књижевној фикцији, јер књижевни лик фигуром хиперболе описује лаж. Наводи и да у романима „Време зла“ и „Време власти“ Ћосић карактерише своје јунаке идеолошким и политичким истинама и лажима.

„У својим бројним некњижевним текстовима Ћосић нигде не хвали лаж. Напротив, инсистира на вредностима, истине, правде, брани идеал добра. Записује поводом лажи које његови политички противници износе о њему: „како живети без истине о себи“ (јул 1971). А Титову власт своди на лаж. „Тито је своју владавину заснивао на лажи. Лаж годи светини, лаж мучи само поштене али не и мудре. Лаж је понекад и корисна. Титов тријумф лажи“ (1980). О истини и лажима не може се  говорити мимо жанровског контекста“, закључује професор Аврамовић.

Може ли Србија да поврати комплетну територију КиМ, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА