Најновије

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: САД и ЕУ појачавају ангажман на Западном Балкану

Након недавног састанка државног секретара САД Ентонија Блинкена и високог представника Европске уније Жозефа Бореља, Сједињене Државе и Европска унија сложиле су се да додатно ојачају свој заједнички ангажман на Западном Балкану, у знак подршке напретку региона на европском путу, саопштио је амерички Стејт департмент.

Стејт Департмент (Фото: Стејт Департмент)

У саопштењу Стејт департмента се, између осталог, истиче важност дијалога уз посредовање ЕУ, који је "кључни механизам за решавање свеобухватне нормализације односа" између Београда и Приштине.

"Након недавних недеља напетости на северу Косова, охрабрујемо обе стране да се ангажују у континуираној и одрживој деескалацији и избегну акције које угрожавају стабилност", наводи се у саопштењу.

Истиче се и да поздрављају и подржавају напоре Приштине у борби против корупције и организованог криминала и понављају да је "насиље над цивилима, новинарима, полицијом или другим властима неприхватљиво".

Подршка процесу проширења

У саопштењу се такође наглашава пуна подршка процесу проширења ЕУ.

"Приступање ЕУ, које је приоритет за читав Западни Балкан, помаже у консолидацији демократских институција, заштити основних права и унапређењу владавине права. Овај регион припада Европској унији. Ближа интеграција ће побољшати стабилност и допринети просперитету људи у региону. У овом контексту, наглашавамо да би приступни преговори са Албанијом и Северном Македонијом требало да почну без одлагања", наводи се у саопштењу.

Стејт департмент даље наводи да су Сједињене Државе и ЕУ уједињене у "чврстој подршци територијалном интегритету Босне и Херцеговине као и у заједничком раду на промоцији изборне и уставне реформе и одржавању функционалности њених државних институција".

"Озбиљно смо забринути због све веће реторике подела у Босни и Херцеговини. Позивамо све стране да поштују и штите државне институције, наставе конструктиван дијалог и предузму кораке за напредак на путу интеграције у ЕУ - укључујући и релевантне реформе. ЕУ и Сједињене Државе спремне су да олакшају ове кораке", наведено је у заједничкој објави, пренео је Глас Америке.

Позивају се и све политичке снаге у Црној Гори да раде заједно на очувању стратешке оријентације која одражава жељу грађана Црне Горе да постигну реформе неопходне како би њихове наде у будућност ЕУ постале стварност.

О ниској оцени србије у Извештају ЕК прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА