Најновије

„Прави државни терор“: Наришкин упоредио ситуацију у Украјини са нацистичком окупацијом

У Украјини се сада одвија прави државни терор који може да се упореди са временом нацистичке окупације, изјавио је директор руске Спољнообавештајне службе, председник Руског историјског друштва Сергеј Наришкин.

„Након крвавог државног преврата 2014. године, украјинска елита, највиши званичници и националисти покренули су прави грађански рат и већ седам година у Донбасу страдају цивили. А они који убијају и који издају наређења за убиства инспирисани су имиџом Украјине као анти-Русије“, рекао је Наришкин на отварању изложбе „Кршења људских права у Украјини (2017–2020)“.

С тим у вези, шеф руских обавештајаца признао је да га не напушта осећај да нас „неки времеплов враћа у најстрашније године нацистичке окупације“ када је на хиљаде цивила убијано на окупираним совјетским територијама, укључујући и на територији совјетске Украјине.

Русија заинтересована за добросуседске односе са Украјином

Током обраћања за округлим столом посвећеном проучавању украјинске историје председник Руског историјског друштва је нагласио да је Москва максимално заинтересована за добросуседске, интензивне и обострано корисне односе са Украјином.

„Савремена Русија је учинила много да Украјина постане независна држава. И наравно, у највећој мери смо заинтересовани за добросуседство са њом, као и за односе у таквој мери блиске, интензивне и обострано корисне какви су само могући између два дела једног народа“, оценио је Наришкин.

Он је подсетио да су током своје дуге историје Руси, Украјинци и Белоруси били и остали један народ.

„О се томе директно говори у чланку руског председника Владимира Путина о историјском јединству Руса и Украјинаца. Уверен сам да су његове главне тезе у складу са жељама већине грађана наших земаља. На то јединство подсећа и данашњи датум – 368. годишњица Перејаславске Раде“, напоменуо је Наришкин.

Подсетимо, данас се обележава годишњица Перејаславске Раде. Запорошки козаци, предвођени хетманом Богданом Хмељницким, одлучили су у Перејаславу 18. јануара 1654. године да део територије савремене Украјине уђе у састав Русије.

Изложба у Москви којој присуствује Наришкин говори о „државном терору који се одвија на територији савремене Украјине“. Пројекат је заснован на материјалима добијеним током интервјуа са стручњацима и активистима за људска права, као и на причама људи оштећених деловањем украјинских власти.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА