Најновије

ГАЛИЈАШЕВИЋ: Американци преусмеравају илегално оружје ка Албанији и самопроглашеном Косову

Експерт за тероризам и безбедност Џевад Галијашевић сматра да велику количину војне опреме и наоружања које европске земље донирају Украјини, Американци преусмеравају на самопроглашено Косово и Албанију, а тамо завршавају и одређени оружани системи из БиХ, попут стрељачког оружја и минобацача.

Фото: Јутјуб

"У овом тренутку у Творници машина и хидраулике `БНТ` Нови Травник производи се и самоходна хаубица по америчком моделу М 777, калибра 155 милиметара. Производе се минобацачи калибра од 64,82 и 120 милиметара, као и аутоматске и снајперске пушке и много тога завршава на украјинском ратишту, али и на територији самопроглашеног Косова и Албаније", рекао је Галијашевић Срни.

Он подсећа да је и Министарство иностраних послова Руске Федерације упозорило на постојање "црног тржишта" на Балкану у снабдевању оружјем и војном опремом, о чему располаже релевантним подацима.

То, тврди он, посебну опасност представља према одређеним потенцијалним "војним ударима" усмереним против такозване Прешевске долине, односно Прешева, Бујановца и Медвеђе, али и према Црној Гори и Северној Македонији.

Према његовим речима, албанско национално питање и албанска национална експанзија нису завршени питањем самопроглашеног Косова.

Док год Србија држи "замрзнуто Косово", каже Галијашевић, екстремисти не могу и не смеју да покажу те врсте војних амбиција према поменутим територијама, укључујући делове јужне Србије.

"Проблем за БиХ представља чињеница да су њене обавјештајно-безбедносне службе привезак западних безбедносних агенција, па због тога и не раде у складу са законом, него се више баве унутрашњим политичким темама, праћењем, снимањем, ухођењем и угрожавањем безбедности српских и хрватских политичара, а не контролом и санкционисањем екстремних радикалних група у БиХ", упозорио је Галијашевић.

С обзиром на тренутне политичке односе у БиХ, навео је Галијашевић, Председништво БиХ може да делује само стратешки и формално, али не и оперативно.

"Овде већи утицај имају паралелне илегалне структуре заостале из последњег рата у БиХ, са министрима безбедности у Савету министара Селмом Цикотићем и министром одбране Сифетом Поџићем на челу, који су бивши генерали такозване Армије БиХ, односно `Алијини генерали`, генерали лидера и оснивача СДА, творца `Исламске декларације`", тврди Галијашевић.

Он је додао да је Поџић са групом виших официра муслиманске војске прошао специјалистички курс Обавештајне службе ИСИ у Пакистану у периоду 1994-1995. година.

Галијашевић је рекао да на политику Оружаних снага БиХ, које су под контролом СДА, више утицаја има радикална организација такозвана "Муслиманска браћа", него званичне и надлежне институције БиХ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА