Најновије

ПАЈОВИЋ: Нагли пад вредности акција Газпрома у корист руске државе

Да ли је могуће да пад вредности акција највеће руске државне компаније, која приходује десетине милијарди долара, не буде на штету руске државе? Колико год парадоксално звучало, одговор је: да, могуће је!

Фото: Хелмкаст

Пише: др Иван Пајовић

У медије је стигла вест да је вредност акција највеће руске компаније Газпром за само један сат на берзама пала за читавих 30%. Наравно, одмах се поставља питање – колико је то лоше или чак опасно за Русију. Газпром је не само највећа компанија, већ и главни ослонац руске економије. Читавих 16% руског буџета пуни се из Газпромових извора прихода. Стога је вест о паду вредности акција овог привредног гиганта изазвала недоумице и стрепњу.

Пре свега треба сагледати куда иде новац од прихода које остварује Газпром. Приход се дистрибуира на следећи начин: први део одлази на трошкове експлоатације, складиштења, транспорта итд, затим за изградњу постројења, куповину опреме, технике, плаћање електричне енергије и зараде запосленима. Други део одлази на порезе, на које одлази око 40% од укупних прихода. Тај новац се слива у државну касу, а одатле се расподељује бројним буџетским корисницима. Трећи део је добит, а њом Газпром располаже према сопственим одлукама, прецизније речено одлуке доноси савет директора у ком правцу усмерити новац од добити. Ставки трошења добити у суштини и није много. Као прво, исплата дивиденди акционарима; друго – уплате у добротворне сврхе, а треће су инвестиције, нпр. налажење нових извора гаса. Огорман део добити Газпром управо троши на ове две последње ставке: добротворне сврхе и инвестиције; на њих отпада читавих 75% добити. Осталих 25% (понекад ипак и 30–35%, у зависности од одлука управе) добијају акционари Газпрома у виду дивиденди.

Занимљиво је питање ко су срећници који располажу акцијама овог привредног гиганта. Акционара Газпрома има веома пуно, укупно око милион, и правних, и физичких лица. Већина акционара располаже са малим бројем акција. Најкрупнији власник акција је држава, са уделом од 50,23%. То значи да Газпром не плаћа само држави порезе (40% од прихода), већ исплаћује још и 50% од свих дивиденди. Осталих 50% расподељује се на следећи начин: 16% акција у власништву је страних грађана, 34% у власништву грађана и правних лица Руске Федерације.

Због астрономски високих цена гаса Газпром ове године остварује огромне приходе. Толико огромне да су у овој години само дивиденде на акције обрачунате на око 22 милијарде долара. Руководиоци Газпрома су у мају ове године саопштили да ће овај износ бити подељен свим акционарима, што је међу њима изазвало праву буру одушевљења. После објављивања ове вести, вредност акција Газпрома нагло је узлетела, буквално за неколико сати њихова цена је скочила за 10%.

За власнике акција све је изгледало просто бајковито. Међутим, у Кремљу су закључили да таква расподела прихода није правилна, посебно што не мали део одлази у руке странаца. Зато је по хитном поступку донет закон по ком Газпром мора платити држави додатни порез који се подудара са висином исплаћених дивиденди.

После ове одлуке Газпром је објавио да се у овој години дивиденде неће исплаћивати, јер за њих нема новца – сав новац одлази у државну касу. Разочарани акционари одмах су почели да распродају своје акције, па им је берзанска цена пала за читаву трећину (са 300 рубаља по акцији на 200). Све се то одиграло у току само једног сата.

Овакав пад вредности акција са аспекта берзанског пословања може се сматрати страшним. Али – да ли је то добро или лоше за Русију? Ако би дивиденде биле исплаћене, држава би од њих добила само 50%, онолико са колико акција располаже.

Остатак новца отишао би странцима и ситним инвеститорима, којих има мноштво. Овако – сав новац одлази држави, додуше не у виду дивиденде, већ у виду новоуведеног пореза. Суштина је у томе да ће се у руски државни буџет додатно слити више од 600 милијарди рубаља.

Што се тиче самог Газпрома, пад вредности акција неће га никако угрозити, јер ће експлоатација и приходи остати исти. Гигант ће, како је радио до сада, радити и од сада. Губитак су осетили искључиво акционари. Логика руских власти је пре свега да део новца више не одлази изван земље на рачун страних инвеститора, којих је, како је већ речено, 16%. Што се тиче домаћих акционара, држава ће прикупљени новац ионако дистрибуирати својим грађанима преко буџетских расхода, тако да ће део тог новца ипак доћи и до њих.

Ова мера, колико год деловала неправедно према малим акционарима, усмерена је на спречавање отицања капитала из земље и његово усмеравање на унутрашња тржишта и унутрашње потребе. Она је, нема сумње, и специфичан вид вођења санкционог рата против Запада. Према томе, пад вредности акција Газпрома није од суштинског значаја, јер неће угрозити корпорацију, а ојачаће фискалну моћ руске државе. Допало се то некоме или не.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА