Најновије

НАВОДЕ РАКЕТЕ ПРЕКО ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА: Тактика украјинских безбедњака (ВИДЕО)

Руске снаге безбедности су задржале администратора канала Новаја Каховка на месинџеру Вајбер, којег је контактирала Служба безбедности Украјине, како би преко њега сазнала координате за извођење ракетних удара.

СБУ (Фото: СБУ)

Он је саслушан, а његово сведочење су објавиле РИА Новости.

Администратор се зове Сергеј Федоренко, према његовим речима, представници СБУ су му писали да им је „потребна помоћ“.

"(Рекли су) војсци је потребна помоћ, потребно је помоћи у одређивању координата одређених догађаја. <...> На Дан детета питали су где, на којој локацији ће људи славити. Било је и захтева да се покажу координате болнице, бране хидроелектране.<…> Тражили су 6. јула да сазнају у ком тренутку ће се славити Дан породице, љубави и верности“, рекао је он.

Напоменуо је да су га такви захтеви алармирали, ништа није пријавио и обратио се полицији.

Други задржани становник Нове Каховке, који се представио као Вјачеслав Александрович Ткаченко, рекао је у свом сведочењу, које су објавиле РИА Новости, да је СБУ пренео координате локације руске војске.

Он је рекао да је оставио коментар на једном од Телеграм канала за помоћ украјинским снагама, након чега га је контактирала СБУ.

„Послао је (координате) шумских плантажа. <...> Било је опреме, камиона КамАЗ, Урала и војске. <...> Ја сам то послао, он (припадник СБУ. — прим. ред.) рекао је да очистим преписку, а следећег дана или дан касније, ако се не варам је било гађање“, рекао је Ткаченко.

Признао је кривицу. Према његовим речима, он је приведен јер је пијан певао песме, а касније је на његовом телефону пронађена преписка са СБУ.

Како је РИА Новостима рекао извор у руским безбедносним структурама, Оружане снаге Украјине напале су Нову Каховку ракетом Точка-У.

„У току оперативно-потражних активности, полицајци Нове Каховке привели су администраторе проукрајинских канала који су били укључени у пренос координата локација трупа Руске Федерације, као и места за јавне догађаје. везано за прославу градских догађаја, на пример, Дана љубави, породице и верности у Новој Каховки, на дан када је украјинска војска ударила главни градски трг ракетама Точка-У. Као резултат гранатирања, погинули су и повређени становници Нове Каховке“, рекао је извор.

Како Руси уништавају украјински вишецевни бацач ракета, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА