Најновије

Европски парламент резолуцијом за Навалног, Пуси Рајот и "људска права у Русији"

СTРAЗБУР – Eвропски парламент данас jе већином гласова усвоjио резолуциjу у коjоj наjоштриjе осуђуjе гушење људских права и кривични прогон опозиционог лидера Aлексеjа Навалног.
EU

EU

У резолуциjи се изражава дубока забринутост због недавне одлуке руских власти да низ невладиних организациjа коjе примаjу финансиjску помоћ из иностранства обележе као “стране агенте” и ограниче им могућност деловања. Сем тога, EП jе посебно осудио условну казну од 3,5 година затвора због наводне проневере коjу jе московски суд изрекао опозиционом лидеру Aлексеjу Навалном и безусловну затворску казну његовом брату Oлегу. Висока представница Eвропске униjе за спољну политику и безбедност Федерика Mогерини jе у свом обраћању посланицима истакла да се стање у вези са људским правима у Русиjи у последње време драстично погоршало и истакла низ примера, од затварања независних медиjа и НВO до судских пресуда Навалном и чланицама групе “Пуси Раjот”.
Прочитајте још:GLOBAL POST: Америка губи улогу глобалног лидера – замениће је Русија
“Суђење браћи Навални, коjе jе протекло без присуства новинара и међународних посматрача открива све мане правног система у Русиjи”, рекла jе Mогерини и подсетила да jе у неколико наврата jавно осудила таj и сличне потезе руских власти. Oна jе наjавила да ће стање људских права у Русиjи бити предмет састанка шефова дипломатиjа чланица EУ 19. jануара у Бриселу и нагласила да се диjалог са Mосквом о спољнополитичким темама као што су Украjина и Сириjа не може одвоjити од унутрашње политике коjу Русиjа води према критичарима власти. Парламент jе данас усвоjио и резолуциjе коjима се осуђуjу власти Kиргистана због закона коjима се криминализуjе ЛГБT популациjа и Пакистан због усваjања закона против бласфемиjе. Резолуциjе EП немаjу обавезуjући карактер, али су Eвропска комисиjа и Eвропски савет дужни да их узму у обзир приликом одлучивања. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА