Најновије

Додик и Човић прошетали Бањалуком

Милорад Додик председник Републике Српске и Драган Човић хрватски члан Председништва БиХ прошетали су кроз центар Бањалуке након састанка у Палати републике.

Бања Лука (Фото: Јутјуб)

Новинаре је изненадило и то што је Човић и на састанак у Палату дошао пешице, одакле су након разговора двојица званичника прошетали улицама, сликали се, руковали и разговарали са грађанима, а потом попили кафу у башти једног угоститељског објекта у центру града.
Додиков СНСД и Човићев ХДЗ БиХ већ годинама имају прилично добро сарадњу. Међу овим странкама готово да нема спорних питања, за разлику од бошњачких партија, посебно СДА Бакира Изетбеговића, са којим Бањалука тешко налази заједнички језик, иако је СДС Младена Босића, као и блок који та странка предводи, део власти у Сарајеву.
Из Бироа за односе с јавношћу председника РС саопштено је да током састанка највише пажње посвећено европском путу БиХ. Додик и Човић, наводи се у саопштењу, сагласили су се да тај пут треба да буде власништво свих у БиХ и да би требало да одражава интересе ентитета и народа у БиХ.
Даље се додаје да председник Републике Српске и хрватски члан Председништва БиХ сматрају да резултати пописа треба да буду објављени у складу са законом, те да ово питање треба третирати као техничко, а не политичко.
Проблем са објављивањем резултата пописа траје већ две године, будући да нема договора око тога ко чини стално становништво, а Република Српска инсистира на законским одредбама које дефинишу да су стални становници они који бораве у БиХ дуже од годину дана.
По тим одредбама, они држављани БиХ који живе и раде изван БиХ дуже од годину не би били уписани као стални становници, а процене су да је таквих око 300.000.
Додик и Човић, додаје се у саопштењу, истакли су потребу усвајања измена Изборног закона, који би уважио и захтеве из одлуке Суда у Стразбуру у предмету „Сејдић и Финци”.
То подразумева да се измени Устав БиХ и омогући свим грађанима да могу да бирају и буду бирани на највише функције, будући да је то тренутно омогућено само конститутивним народима.
Проблем у вези са решењем овог питања настао је у Федерацији БиХ будући да је Српска још пре неколико година понудила сагласност на решење које би подразумевало да се из РС у Председништво БиХ бира „један” уместо „Србин”.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА