Најновије

АМЕРИКАНЦИ УПОЗОРЕНИ: Кинези објавили безбедносну доктрину за 2017!

Кина је данас објавила "Бели папир" посвећен азијско-пацифичкој безбедносној сарадњи која, истовремено, појашњава кинеске ставове по питању регионалних и глобалних проблема.

"Бели папир" (Фото: Синхуа, Правда)

Документ под насловом „Кинеска политика о азијско-пацифичкој безбедносној сарадњи" објавила је Канцеларија за информације Државног савета. Описујући кинески концепт заједничке, свеобухватне, кооперативне и одрживе безбедности, поменути документ објашњава кинески приступ у циљу достизања мира и стабилности у Азијско-пацифичком региону. Како се наводи у Белом папиру, Кина ће повећати војну сарадњу са својим партнерима у региону, али ће радити и на изградњи своје војне силе, како би кинеска армија достигла ниво који је одговарајући међународном статусу те земље. 
Документ промовише заједнички развој, изградњу партнерстава, побољшање постојећих мултилатералних оквира, војну размену и правилан приступ разликама.
Кина је спремна да преузме већу одговорност при обезбеђивању сигурности у читавом свету.  "Кина је главна безбедносна сила у региону Азијског пацифика, а њена политика је нарочито битна у тренутку када је Азијски пацифик једино мирно место на свету, када се узму у обзир Брегзит, избеглице, популизам, терористички напади, Сирија и неизвесност у америчкој унутрашњој политици", речено је на представљању документа.  У документу се, између осталог, наводи да мале државе и оне средње величине не би требало да бирају страну међу великим државама. Све земље требало би да раде на новом систему дијалога уместо да се сукобљавају и да стреме партнерствима радије него савезима. Кина је овим документом саопштила да подржава стварање међународних и регионалних правила заснованих на разговорима са свим странама, уместо диктата било којој земљи. Кина је спремна да преузме већу одговорност за регионалну и светску безбедност и обезбеди више јавних безбедносних услуга целом Азијско-пацифичком региону и свету у целини. Кина је, како се наводи у Белом папиру, посвећена разрешавању сукоба кроз преговоре, као и обезбеђивању слободе пловидбе кроз Јужно кинеско море, а као основну полугу за остваривање стабилности Пекинг препознаје организацију АСЕАН. Ипак, Кина може предузети и неопходне мере у идговор на провокативне акције усмерене према кршењу суверенитета и територијалног интегритета земље, поморских права и интереса или понашања које може да угрози стабилност у Јужном кинеском мору. Новом доктрином, Пекинг декларише и начелну вољу за међународну денуклеаризацију.  Кина у Белом папиру позива САД да се уздрже од постављања ТХААД анти-ракетног система у Јужној Кореји. "Кина изражава снажан захтев САД-у и Јужној Кореји да обуставе овај процес", поручује се у Белом папиру. Извор: Правда, ЦРИ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА