Најновије

РУСИЈА И УКРАЈИНА "У КЛИНЧУ": Ко снабдева Северну Кореју ракетама?

Мотор који је наводно коришћен у севернокорејским ракетама направљен је у украјинској фабрици, али искључиво за ракете носаче које су испоручиване Русији.

Ракете у Северној Кореји (Фото: Синхуа)

То је саопштила украјинска свемирска агенција.
"Такви мотори су се до 2001. године производили у украјинској фабрици Јужмаш", изјавио је шеф украјинске свемирске агенције Јуриј Радченко новинарима, а преноси агенција Франс прес.
Мотори РД-250 су, како је додао, коришћени у ракетама носачима "циклон-2" и "циклон-3" које су испоручиване Русији. 
"И мотори и ракете носачи су се производили у Јужмашу у интересу Русије", казао је Радченко, додајући да је укупно произведено 233 таквих ракета. 
Према информацијама Кијева, Русија данас поседује између 7 и 20 ракета "циклон" и може да уради шта год пожели са моторима и нацртима. 
"Имају те моторе, али имају и документацију. Могу да снабдеју моторима кога год хоће", додао је шеф свемирске агенције. 
Амерички лист "Њујорк тајмс" је, позивајући се на један извештај експерата, пренео да је брз напредак Северне Кореје у развоју ракете дугог домета уследио након што је Пјонгјанг купио ракетне моторе од једне украјинске фабрике. 
"Ракете коришћене у недавним севернокорејским тестирањима засноване се на мотору РД-250, који се некада производио у украјинском грађу Дњепру", закључак је истраживања Мајкла Елемана из Међународног института за стратешке студије. 
Ти мотори су, како се наводи у извештају експерата, вероватно купљени од корумпираних радника, а криминалним путевима су прокријумчарени до Северне Кореје, негде у тренутку између распада Совјетског Савеза и актуелне војне кризе у Украјини. 
Украјина је јуче оштро реаговала на писање "Њујорк тајмса", наводећи да никада није Северну Кореју снабдевала одбрамбеним технологијама. 
Генерални конструктор компаније “Јужноје“ Александар Дегзјарев сматра да је могуће да је Северна Кореја успела да копира украјинске моторе. 
Потпремијер Русије Дмитриј Рогозин каже, коментаришуц́и саопштења о севернокорејском “копирању“ украјинских ракетних мотора, да је то немогуц́е без Кијева. 
“Шта значе ’копије мотора‘? То није слика или скулптура. Да би се израдила ’копија‘ треба имати или оригинал мотора или детаљне цртеже. А не може се ни без украјинских стручњака способних и спремних да развију производњу на туђој технолошкој платформи. На овај или онај начин реч је о кријумчареној испоруци мимо свих одговарајућих међународних забрана“, написао је Рогозин на свом налогу на Твитеру.
Прочитајте ОВДЕ да ли Украјину очекују „санкције и катастрофа“ ако се потврде информације да је Кијев испоручивао оружје и војне технологије Северној Кореји?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

У априлу је Северна Кореја приказала на прослави поводом 105. рођендана оснивача те земље, нову врсту ракета дугог домета које се лансирају са подморнице.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА