Најновије

ЕУ уцењује Србију због Косова!

Званичници из Брисела упорно притискају Београд и чине све како би га што пре натерали на признање такозване државе Косово, а најновији притисак огледа се у темпу отварања поглавља.

Јадранка Јоксимовић (Фото: Јутјуб)

Иако Србија добро ради када је реч о реформама и припремама за чланство у Европску унију, у Бриселу чине све како би тај посао успорили, при том се често позивајући на „питање решавања статуса јужне српске покрајине“.

Да су овакви притисци актуелни, објавио је раније и Ивица Дачић, шеф српске дипломатије и први потпредседник Владе Србије.

- Притисак Брисела огледа се и кроз неотварање поглавља, то што имамо само два поглавља на шест месеци, чиме нисмо задовољни - рекао је министар спољних послова.

Јадранка Јоксимовић, министарка за евроинтеграције, о притисцима из Брисела каже:

- Ми поглавља отварамо, некад брже и више, некад спорије и мање, али динамика постоји. До краја јуна ћемо отворити највероватније два поглавља - 33 (буџетске и финансијске одредбе) и 13 (рибарство).

Процес европских интеграција је комплексан и није имун на политичке проблеме и у Европској унији и ја сматрам да је тренутно ЕУ у фази преиспитивања сопствених проблема, па се процес проширења не налази високо на листи приоритета и ту видим разлог нешто смањене динамике. Али важно је да се нова поглавља отварају и да ми радимо као бисмо били спремни кад се прилике побољшају. Стрпљење, одговорна решеност, упорност и непоказивање фрустрација у процесу евроинтеграција су моји принципи, па и кад ствари нису идеалне. То захтева позиција министра за европске интеграције и ја се тиме руководим - каже Јоксимовићева.

Бројке

35 поглавља укупно

12 поглавља Србија је отворила до сада

2 поглавља су привремено затворена.

Србија за наменску индустрију Републике Српске издваја 7,2 милиона евра. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јоксимовић: На Србију се рачуна, зато морамо брже

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА