Најновије

КИНА И АМЕРИКА СЕ ПРЕПУЦАВАЈУ, БЕРЗЕ ТОНУ: Тежак почетак недеље због сукоба светских сила! Шта следи?

Кинеске берзе предњаче данас са губицима на азијском трговању, док је на европским берзама такође у току суноврат деоница, након претњи америчког председника Доналда Трампа с новим тарифама на кинеску робу.

Америчка берза (Фото: Јутјуб)

У Азији, сва водећа регионална тржишта завршила су трговање у оштром паду, а у највећем минусу су шангајски композитни индекс, шенженски и хонкошки индекс, преноси Си-Ен-Би-Си. 

Шангајски индекс је пао за 3,82 одсто на 2.906,43 поена, шенженски за 5,77 одсто на 1.594,05 поена, а хонкошки за 3,08 одсто. 

Најава нових америчких тарифа на кинеску робу у вредности од 200 милијарди долара проузроковала је јутрос и распродају акција на европским берзама, а највећи удар трпе индустрије аутомобила, рударства и технологије.

Главни европски берзански индекси ослабили су за један до 1,7 посто, након што је Трамп упозорио да ће Вашингтон увести царину од десет одсто на кинеску робу у вредности од 200 милијарди долара, јер је Пекинг одлучио да повећа царине на америчку робу у вредности од 50 милијарди долара. 

Паневропски берзански индекс STOOKS 600 ослабио је за 1,2 одсто и најслабији је од 26. априла, а акције на нивоу еврозоне опале су за 1,4 посто.

Вредност немачког индекса DAH умањена је за 1,7 посто. 

Велики произвођачи аутомобила Дајмлер, Фолксваген и BMW ослабили су јутрос за 1,5 до 2,7 посто. Берзански индекс аутомобилског сектора најслабији је у последњих седам месеци, пошто су трговци урачунали најављене царине.

Мултинационални произвођач спортске опреме Адидас ослабио је за 1,9 посто, а у паду је и индустријски конгломерат Сименс, као и француски произвођач авиона Ербас.

Остали азијски берзански индекси су, у односу на кинеске, забележили мањи пад, при чему је јапански Никеи 225 пао за 1,77 одсто на 22.278,48 поена, а јужнокорејски Коспи за 1,52 одсто на 2.340,11 поена. 

Јапански јен, као сигурна валута у кризним временима, забележио је скок вредности, јер су се инвеститори окренули активама мањег ризика. Јен се трговао на нивоу од 109,63 јена за долар у односу на ранијих 110,5 јена за долар. 

Трамп је јуче дао налог америчком трговинском представнику да припреми нове тарифе на увоз робе из Кине, заоштравајући спор везан за политику Пекинга према технологији.

Овакав развој догађаја брине компаније и инвеститоре због могућег кочења глобалне трговине и економског раста, преноси агенција АП.

Прочитајте ОВДЕ како су Кинези жестоко реаговали на Трампове претње.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Контекст: Америчко-кинески трговински рат.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА