Најновије

Протест испред Председништва, блокирана улица, Вучићу изађи напоље (ВИДЕО)

Неколико стотина грађана окупљених око групе "Желимо струју у 21. веку" блокирали су данас Булевар Краља Александра у знак протеста што им је ускраћено да своје стамбене објекте прикључе на електро мрежу.

Они су отишли и до Председништва где су позвали председника Александра Вучића да их прими или изађе напоље како би му изнели свој проблем.

- Хоћемо струју! – скандирали су окупљени.

- Ако цените и поштујете свој народ ви би изашли напоље да саслушате народ – поручила је једна од говорника, а затим је уследило скандирање “изађите напоље”.

Проблем за ове људе настао је у у октобру 2018.године када је на снагу ступио закон да објекти који нису легализовани-озакоњени не могу бити прикључени на мрежу Електро Дистрибуције Србије чиме је бројним породицама ускраћено да у своје стамбене објекте уведу струју.

"Желимо струју у 21.веку"  окупља око 4000 људи, одраслих одоба и деце, којима је ускраћена електрична енергија, али број људи погођених законом из 2018. је много вечи.  

Они наводе да су у претходних неколико месеци покуцали на врата државних институција за које су сматрали да су релевантне за решавање њиховог проблема, почевши од месних заједница, општина па хијарархиски и до врха државне власти.

- Обраћали смо и тражили помоћ за решење нашег проблема: Министарству енергетике и рударства - још док је била мин. Зорана Михаиловић, тада нисмо добили никакав одговор; Министарство за бригу о породици и демографију – министарки Дарији Кисић Тепавчевић, нисмо добили никакав одговор; Председнику Републике Србије Александру Вучићу, а примио нас је шеф кабинета Председника Републике – господин Ивица Којић састанак одржан; Министарство рударства и енергетике – министарки Дубравки Ђедовић; Електродистрибуцији Србије – др Александар Јокић, састанак одржан; Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре – министру Горану Весићу, два састанка одржана; Обраћали смо се 3 пута градоначелнику грaда Београда - Александру Шапићу - нисмо добили никакав одговор;     Послато више десетина еМail-ова – никакве реалне одговоре нисмо добили.

Последњи састанак одржан са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре (на који су нас све остале државне институције упутиле) улили су нам наду да ће наш проблем врло брзо бити решен. Помоћ од стране представника Заједнице и доношењем Прописа којим ће бити омогућено прикључење на електро мрежу Србије. До овог момента од другог састанка са министром Весићем нико из надлежног министарства није ступио у контакт са нама а последња измена Прописа је била  29.04.2023. С.Гласник 35/2023. и у тим изменама прописа нема решавање нашег проблема.

Чланови  "Желимо струју у 21.веку" наводе да су власници приватних кућа, власници плацева, већина поседује кућни број, плаћа порез на земљиште а неки и порез на објекте иако немају струју.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА