Најновије

Како су се пријатељи "Косова" узбудили због појачане контроле МУП-а Србије

Албанце и њихове покровитеље узнемирила је вест да српска гранична полиција врши безбедносне провере на граници.

Кратак "трејлер" филма који би Албанци са Космета могли да гледају, ако би Србија заиста одлучила да узврати реципрочним мерама због њиховог "гурања" у Савет Европе – приказан је данас када је српска полиција пооштрила контроле на граничним прелазима, након чега су албански медији на сва звона објавили да је више од 300 грађана такозваног Косова "заглављено" на Батровцима.

"У знак освете и као одраз апсурдне нервозе због гласања у Парламентарној скупштини Савета Европе за чланство Републике Косово у овој међународној институцији, гранични органи Србије на прелазу Србија–Хрватска, од поноћи блокирају најмање четири аутобуса који превозе грађане Косова", објавио је секретар Канцеларије за везу Приштине у Београду Фатмир Хаџоли.

Испоставило се, међутим, да званичници лажне државе овога пута само праве "много буке ни око чега".

Министарство унутрашњих послова Србије демантовало је да је полиција задржавала и спречавала улазак и пролазак било ком грађанину са територије Аутономне покрајине Косово и Метохија. Реч, је заправо само о појачаној контроли свих путника на граничним прелазима и јачим безбедносним проверама "у циљу веће сигурности и безбедности грађана, што, како наводе, може проузроковати дуже задржавање на самом граничном прелазу".

Овакво образложење српског МУП-а ни најмање, међутим, није умирило представнике приштинске власти, али ни њихове пријатеље и заштитнике.

А на ту страну се сврстао и Покрет слободних грађана који је, иначе део коалиције Србија против насиља. Они су, наиме, захтевали од Министарства унутрашњих послова да "хитно престану с малтретирањем грађана са Косова који су синоћ задржани на граничном прелазу Батровци и омогући им се слободан улазак у Србију у складу са раније потписаним споразумима према којима они са својим документима имају ту могућност". 

"Овакви потези којима се продубљује самоизолација Србије и доводи у питање наш улазак у Европску унију и говори посланица СНС у којима се помиње чак и напуштање Савета Европе дубоко су забрињавајући и показују да Александар Вучић у потпуности прелази на политику радикала из деведесетих година. Та политика је на крају довела до избацивања Србије из свих међународних институција, санкција и страдања", речено је из ове политичке групе.

Они су притом позвали српског председника да "престане са изливима радикалског национализма", јер је од виталног интереса за грађане Србије "међурегионална сарадња, добри односи и европске интеграције".

Једнако драматична је и албанска "Коха" која читаву ситуацију диже на ниво ванредног стања, па је на њиховом сајту активан и "лајв" где се из минута у минут прати стање на Батровцима, а консултују се бројни "аналитичари" који тумаче мотиве и побуде српске граничне полиције.

Насекирао се тако и Петер Стано, који је поручио како је Европска унија акцију српских власти, које су "блокирале грађане Косова на својим границама" оценила као кршење Споразума о слободи кретања.

"Свесни смо ситуације и помно је пратимо. Споразум о слободи кретања постигнут у оквиру дијалога који води ЕУ дефинише јасне параметре за улазак и излазак грађана Косова у и из Србије. Тренутна ситуација представља кршење овог споразума и позивамо Србију да се уздржи од оваквих једностраних и некоординираних радњи и да се одмах врати поштовању споразума", нагласио је Стано, који, међутим, није био ни најмање узнемирен када су приштинске власти српском патријарху пре две године браниле да пређе административни прелаз и посети седиште СПЦ, Пећку Патријаршију.

Промптно је реаговала и известилац за "Косово" у Европском парламенту Виола фон Крамон која је чак Србији рекла да престане да се брука.

"Србија треба да престане да се свађа и одмах дозволи грађанима са пасошима и личним картама Косова да пређу границу на Батровцима! Слобода кретања мора бити осигурана свима, без дискриминације на основу националности", написала је она на друштвеној мрежи Икс.

У ком је то систему, контрола исправа сопствених грађана "брука", нисмо успели да чујемо од фон Крамонове.

Приштинско министарство спољних послова  одмах се пожалило заштитницима, земљама Квинте и институцијама ЕУ.

Грађанима јужне српске покрајине, који, што се тиче Уједињених нација, живе у Србији, они су дали помало апсурдан савет – "да кроз Србију не пролазе" будући да је Београд "осветољубив" после гласања у Парламентарној скупштини Савета Европе за чланство Косово. 

"Један дан након гласања за чланство Косова у Савету Европе, Србија се свети косовским цивилима. Од јутрос је више од 300 наших грађана, укључујући и децу, самовољно приведено на границама, лишено хране и лекова. Флагрантно кршење људских права", ван себе је и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Вјоса Османи иде и корак даље – слушајући њу, можемо замсилити председника Вучића како стоји испред аутобуса са таблицама Косова и Метохије и говори им :"даље нећеш моћи".

"Србија узвраћа грађанима Косова, дан после гласања Савета Европе у ПССЕ држањем талаца на граничним прелазима, застрашивањем, одузимањем докумената и одузимањем хране. За ово је одговоран један човек: Вучић", устврдила је Вјоса.

И министарка спољних послова и дијаспоре привремених приштинских институција  Доника Гервала тврди да је председник Србије почео да спроводи "своје претње" после јучерашњег гласања за чланство Косова у Савету Европе.

"Суочени смо са ситуацијом, а таква акција је заснована на јучерашњим догађајима. Вучић је запретио и Косову и нашим партнерима да ће позитивно гласање у Савету Европе имати последице. Јуче пропаганда није успела, Вучић је почео да спроводи своје претње", рекла је Гервала.

Србија је, иначе, поручила да неће одустати од своје борбе против уласка Космета у Савет Европе, а између осталог најавила да ће размотри да ли ћемо остати члан организације која не поштује међународна права.

ГРЧКА ЗАБОЛА НОЖ У ЛЕЂА СРБИЈИ: Подржали тзв. Косово

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА