Најновије

У оквиру Месеца франкофоније учвршћивање економских и културних веза: Амбасада Египта у Србији организовала прву посету

Током прошле недеље у оквиру Месеца франкофоније, амбасада Египта у Србији је организовала прву посету Групе франкофоних амбасадора Покрајинској влади Војводине и граду Новом Саду. Посета је обухватила састанке са председником покрајинске владе Војводине, Игором Мировићем и градоначелником Новог Сада, Милошем Вучевићем, као и два округла стола усредсређена на учвршћивање економских и културних веза између франкофоних земаља и Покрајинске владе Војводине и града Новог Сада.

Фото: Pixabay.com

“Састанак са председником Покрајинске владе Војводине је поставио оквир за сарадњу између покрајине и франкофоних земаља на различитим пољима, укључујући културне, економске и образовне аспекте”, изјавио је амбасадор Египта, Амр Алгувејли, председавајући Групе франкофоних амбасадора у Београду. Поздравио је могућност да председник Покрајинске владе посети египатску делегацију у Александрији. “Економско и културно представљање у оквиру делегације би се врло похвално одразило на увећавање веза између  Привредне коморе Александрије и Привредне коморе Војводине коју предводи господин Бошко Вучуревић”, истакао је Алгувејли. 


Амбасадор Египта у Србији, Амр Алгувејли похвалио је као председник Групе франкофоних амбасадора у Београду састанак са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем рекавши да је то била “одлична прилика да заједно истражимо франкофону димензију будућих активности града Новог Сада као европске престонице за културу 2022. године." Такође је додао да би један такав корак могао да буде финализација Споразума о успостављању пријатељства и братимљење између градова Александрије и Новог Сада, узимајући у обзир значај медитеранске димензије и културни континуитет са арапским светом и Африком, што Александрија јасно показује. Позвао је Немању Миленковића, директора Фондације Нови Сад – Европска престоница културе, да се одржи виртуелна конференција са представницима културе из министарстава културе Групе франкофоних амбасадора како би се развио заједнички план деловања у том погледу. 

Састанак са председницом градске скупштине Новог Сада Јеленом Маринковић-Радомировић базирао се на туристичком потенцијалу са франкофоним земљама. Алгувејли је такође рекао да су истраживали подручја сарадње у речним крстарењима и плутајућим хотелима, област у којима је Египат стекао искуство кроз традиционално чувено крстарење Нилом између Луксора и Асуана.
Алгувејли је рекао да прва посета Групе франкофоних амбасадора Франкофоном центру Универезитета у Новом Саду има за циљ унапређење даљих образовних веза са франкофоним универзитетима. Амбасадор Египта је истакао да Универзитет Сенгор у Александрији игра важну улогу као један од пет оперативних кракова Међународне организације Франкофоније. Додао је такође да има доста перспективних могућности за сарадњу са многобројним француским огранцима на египатским универзитетима као и са Француским универзитетом у Каиру, позивајући сродне образовне установе да истраже ове везе и на тај начин се упознају са франкофоним афричким и арапским земљама. 


“Египат је био почаствован што је Први секретар Међународне организације Франкофоније био покојни Др Бутрос Бутрос-Гали", додао је Алгувејли, истичући да његова земља подржава напоре Србије у јачању веза са Међународном организацијом за Франкофонију, будући да је постала прудружени члан. Ово је још једна димензија пријатељства између Египта и Србије, закључио је он.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА