Најновије

НЕСТОРОВИЋ ШОКИРАО ИЗЈАВОМ: Лекари ће ме напасти због овога, али морам да кажем, опасно је по живот!

Срби не схватају колико добру имају здравствену заштиту. То кад оду у Европу онда укапирају.

Бранимир Несторовић. (Фото: Јутјуб)

"Могу само да кажем да сам био запрепашћен бројем деце са поремећајем развоја мозга. За мог радног века првих 20 година је то био раритет, каже проф. др Бранимир Несторовић.

То је сад патологија око које се нико не узбуђује. Кад сам био млађи, кад сам дежурао, ми смо имали један епилептични напад у току ноћи. Данас их имамо по 5-6. Дијабетес је експлодирао код деце, каже Несторовић.

Он истиче да је управо осиромашени уранијум директно повезан са поремећајима развоја мозга код деце.

"Људи који желе да имају дете морају да знају да морају да воде здрав начин живота. Припреме за рођење детета почињу много пре прављења детета. Тешко је доказати једног фактора са нечим. Не можемо ми те тешке метале тек тако да отклонимо из земље али можемо да утичемо на друге факторе", каже Несторовић и додаје:

"Саветујем своје пацијенткиње да не иду често на ултразвук у току трудноће. То је бесмислено. Кажу с друге стране да је магнетна резонанца потпуно безопасна. Како може бити безопасно нешто кад вас уводе у магнетно поље јачине 5 Тесла, а Земља има 1 Теслу. Како се изазива карцином? Па ставите их у магнетна поља".

Истиче да је једно време док је био неки руководилац "лудео кад погледа статистике наше магнетне резонанце и скенера".

"Деведесет одсто су налази нормални резултати. Родитељи доводе децу по принципу – Дошли смо да видимо. Разумем родитеље али не разумем докторе који их снимају. Суштина доктора је да процени шта је добро за пацијента. У супротном, ми му дођемо као самопослуга – они дођу кажу хоћу то и то и ми им то дамо и ето. Ја своју улогу схватам као филтер", истиће Несторовић.

"Оно што сазнам из света да пренесем овде али у разумном облику. Јер неке светске препоруке нису разумне. Ево бациће се на мене кардиолози кад ово кажем али Америчка академија за кардиологију је избацила аспирин из превенције. Кажу да је то ризична материја па су поново увели статине у великим количинама. А то је опасно по живот. Те препоруке су дебилне”, јасан је Несторовић.

Каже да би лекари морали да буду поштенији према себи и према пацијентима.

"Ми имамо одличне лекаре, одличне болнице. Не прихватам ту теорију како смо ми лошији од Европе. Примарна здравствена заштита у Европи је чиста катаклизма. Срби не схватају колико добру имају здравствену заштиту. То кад оду тамо онда укапирају.

Мени је била наша жена, професорка, живи у Шведској и њу тамо лекар опште праксе лечи пет година од астме коју она нема. И ја питам да ли је он чуо нешто на плућима а она ми каже како он њу никада није ни прегледао", каже он.

Истиче да пацијент мора да зна какве су му шансе у лечењу.

"Лекари лако подлежу утицају медија. Ја кад имам тешког пацијента ја му онда кажем шта бих ја урадио да сам на његовом месту. Ја му кажем шта бих ја урадио за себе или своје дете, а он може да ме послуша или не. Некада када ме и не послушају може да на крају буде добро. Јер нису лекари богови, не знамо ми све. Али моје је да му кажем, а његово је да ли ће ме послушати", каже др Несторовић.

Нема легализације марихуане у Србији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА