Најновије

ПРИШТИНА НЕ МОЖЕ ДА ГАРАНТУЈЕ ЗА ПУШТАЊЕ ТАЧИЈА: Милановић негирао наводе о кауцији

Приштина не може да буде гарант за пуштање на привремену слободу бивших лидера такозване ОВК који се налазе у Хагу, изјавио је портпарол Владе самопроглашеног Косова Перпарим Криезиу.

Тачи у Хагу (Фото: Јутјуб)

- На основу законских одредби, гаранција се не захтева ни од матичне земље ни од премијера земље из које долази оптужени и којој Специјални суд са надлежностима припада. Дакле, Косово не може служити као гарант, како се извештава - рекао је Криезиу.

Председник Хрватске Зоран Милановић негирао је раније данас медијске написе да је наводно понудио гаранције Хагу како би бившем председнику самопроглашеног Косова Хашиму Тачију омогућио да се брани са слободе.

- То је немогуће, не могу дати такву гаранцију, јер то није моја надлежност - рекао је Милановић.

Он је подсетио да је током подизања оптужнице против Тачија изјавио да мисли да је "све лоше у вези с том оптужницом и да је оптужница против Тачија начин да пропадне регион".

Специјални суд у Хагу за истрагу злочина током рата на Косову и Метохији у новембру прошле године подигао је оптужнице против Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија због почињених ратних злочина на подручју Косова и Метохије током 1998. и 1999. године.

Они се од новембра 2020. године налазе у притвору у Хагу.

Веће Апелационог суда одбацило је њихове жалбе поводом одбијања почетних захтева за њихово привремено пуштање на слободу.

Да ли нон пејпер уопште постоји, сазнајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА