Најновије

ИНСПЕКЦИЈА КАО ИНКВИЗИЦИЈА ПРОТИВ ТУРИЗМА: Затварају објекте, пљуште казне због дистанце, траже маске на отвореном...

За нама су празнични дани током којих је у туристичким местима био велики број туриста. Епидемиолози су упозоравали да је и тада било веома важно поштовање превентивних мера. Светлана Мијатовић, заменица руководиоца Радне групе за координацију републичких инспекција каже за РТС да је током празника било ангажовано око 400 инспектора.

Светлана Мијатовић (фото: РТС/Фејсбук принтскрин)

Светлана Мијатовић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавила да резултати које су добили током празника не говоре да су се мере поштовале више него до сада, отприлике на истом нивоу.

"Много је људи било на разним дестинацијама, па је разумљиво да је резултат исти", каже Мијатовићева.

Током празника је било ангажовано око 400 инспектора.

"Укупно је извршено око 13.600 надзора. Највише су прегледани угоститељски објекти за исхрану и пиће, извршено је 8.600 надзора, и у туристичким центрима, Копаоник, Златибор, бање, Фрушка гора и Палић, тржни центри, трговинске радње и маркети, ту је урађено око 400 надзора. Око 300 аутобуса у јавном превозу је прегледано од стране инспекције", наводи Мијатовићева.

Најчешћи прекршаји су били, каже, као и до сада - неношење маске, физичка дистанца, као и прекорачење радног времена у истом проценту.

"Журке нису биле предмет надзора, није било пријаве за журке у приватном смештају", каже Мијатовићева.

Мере су се, напомиње, једнако поштовале свуда или се на једнак начин нису поштовале.

"Скоро па да у свим градовима имате идентичну ситуацију. Затворено је шест објеката и изречена је мера забране обављања делатности. Реч је о угоститељски објекатима - два у Врању, два у Прибоју, један у Лозници и један у Београду", истиче Мијатовићева.

Најсавесније су биле генерације 45 или старије од 50 година, а највише су кршили мере они од 25 до 45 година.
Највећи проблем непоштовање дистанце

Највећи проблем је у овом тренутку непоштовање дистанце.

"Угоститељи су отворили баште, од јуче се ради и у затвореном. Али се генерално не поштује 50 одсто капацитета. Нама ни столови нису на тој дистанци, и када гости седну они су на пола метра. Размак између два госта мора бити два метра, како је прописано у наредби. Не поштује се одредба да се смаске скидају када се пије пиће или једе храна", указује Мијатовићева.

Прве информације са терена од јуче, говоре да се објекти у затвореном нису потпуно користили, јер је било лепо време.

"И даље су се гости задржавали у баштама. Маске би морале да се носе и у затвореном, и у отвореном простору и само да се скину за време конзумације. Апелујемо и на власнике објеката и на грађане. Препорука је да се маска апсолутно мора носити у затвореном, и на отвореном када сте окружени људима. И то је једини начин да заштитите себе и друге од себе", додаје Мијатовићева.

Изречена су 102 прекршајна налога у вредности 2,5 милиона динара.

"Више од половине је у угоститељским објектима. Од 66 казни 40 је за неношење маски. Дакле, потпуно лична одговорност појединаца, оних који долазе и запослених. Исти број казни, али само за неношење маске био је приликом контроле концерата, спортских догађаја и у трговинама", закључила је Мијатовићева.

Како напредњаци лажу сељане Дрлупе да ће им направити пут за 50 приступница, читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА