Најновије

НЕ ОПРАШТАМО ОНИМА КОЈИ КУЈУ АГРЕСИЈУ: Какве поруке је Путин упутио са велике војне параде у Москви (ФОТО)

Дан победе је за грађане Русије свети празник. У рату су погинули милиони наших грађана, рат је донео много суза и жалости, па се то не може заборавити. Због тога нећемо опростити онима који праве агресивне планове - рекао је председник Руске Федерације Владимир Путин у недељу на Црвеном тргу на почетку велике војне параде организоване поводом 76. годишњице победе над фашизмом.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Путин је нагласио да ће Русија чврсто штитити своје националне интересе и обезбеђивати права руског народа.

Руски председник ни овог пута није својатао победу, већ је истакао да је она била заједничка и да су народи СССР-а дали велике жртве. Путин је посебно упозорио да сада неки покушавају да ревидирају историју, а активирали су се и поражене снаге. Иако није улазио у детаље, јасно је да се то односило на неофашисте у Украјини и три бивше совјетске балтичке републике а сада самосталне државе.

На овогодишњој војној паради учествовало је више од 12.500 војника, питомаца и официра. За разлику од ранијих година било је више девојака које уче на војним и полицијским академијама. Парадом је командовао генерал армије Олег Саљуков, командант копнене војске Русије.

По традицији, парада је почела тачно у 10 сати по московском времену. Почетак су означила звона са Спаске куле на Црвеном тргу. После рапорта министра одбране Сергеја Шојгуа, врховни командант и председник Русије Владимир Путин се обратио учесницима параде, као и ветеранима, учесницима отаџбинског рата. Параду су преносили главни руски ТВ канали. Посебну атмосферу је стварало 40 војних оркестара са укупно 900 музичара.

На Црвеном тргу протутњало је 190 јединица војне технике. Међу новитетима је био аутомобил "тајфун ПВО". Показано је пет типова тенкова. Осим нове војне технике, по традицији су Црвеним тргом протутњали чувени тенкови Т-34 са каквим је Црвена армија ратовала и победила Хитлера и савезнике.

Велико интересовање изазвала је и модернизована техника - ПВО комплекс "панцир-СМ" са мини-ракетама којима ефикасно и јефтино може да обара противничке беспилотне летелице, затим оперативно-тактички комплекс "Искандер-М", као и реактивни вишецевни системи "Торнадо-С". Публика је могла да види и многохваљени ПВО систем С-400, за који у Москви тврде да је у својој класи најбољи на свету, као и ПВО комплексе "бук-М3" и "тор-М2". Показане су и интерконтиненталне ракете "јарс" које не може да заустави ниједна ПВО одбрана.

Због тога што је у суботу цео дан падала киша било је неизвесно хоће ли се одржати ваздушни део параде. У недељу ујутро је престала да пада, подигли су се облаци и небом изнад Црвеног трга пролетело је 76 авиона и хеликоптера. Сви авиони и хеликоптери летели су брзином од 200 до 550 километара на сат, на висини од 180 до 550 метара висине.

Над Црвеним тргом пролетели су и авиони пете генерације Су-57. Стратешке ракетоносце Ту-160 пратили су ловци Су-35С.

По традицији, парада је завршена прелетом чувених авио-група "стрижи" (ласте) и "руски витези", који на небу направе руску тробојку.

Прва парада

Прва парада победе на Црвеном тргу била је 24. јуна 1945. године. Парадом је командовао маршал Константин Рокосовски, а рапорт је примио заменик врховног команданта маршал СССР-а Георгиј Жуков. На Црвеном тргу је марширало око 40.000 војника и официра. Због лошег времена ваздушни део параде је био одложен. На крају параде, пред Маузолејом Лењина бачено је на земљу 200 застава поражене немачке војске.

И 3. септембар се сматра даном победе јер је тада 1945. капитулирао Јапан.

Само један страни гост

Ове године домаћини нису звали стране делегације на параду поводом Дана победе. Једини страни председник који је био на свечаној трибини био је Емомали Рахмон, лидер Таџикистана. Недавно је био оружани сукоб на граници Таџикистана и Киргистана, па је Путин морао да их мири. Због тога је Рахмон долазио у Кремљ и у суботу разговарао са председником Путином, који га је зато и позвао да буде гост на паради.

Пентагон гомила оперативне снаге свуда по Европи, групе добиле јасне задатке! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА