Најновије

Шта ће бити с Дачићем? Чека милост Вучића!

Утврђивање Српске напредне странке на власти током протекле деценије доводило је уочи готово сваког изборног циклуса председника Социјалистичке партије Србије Ивицу Дачића до све јаче тежње и снажнијег изражавања потребе за заједничким наступом и изласком пред бираче са владајућом партијом. Овог пута, апели су почели доста раније, речима лидера СПС које је изговорио још у марту ове године - да година брзо прође и да избори куцају на врата. Дакле, више од годину дана пре избора - 2022.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Пре три дана Дачић је рекао да је нужан наступ СПС и СНС на изборима следеће године.

Саговорници слажу се да је пад подршке коју СПС има код бирача константан, те да је иначе изражен инстинкт за преживљавањем ове партије да буде део власти и после петооктобарске револуције, у актуелним околностима који одређују предстојеће изборе, још јачи.

Додатно, СПС је оптерећена и оптужбама за педофилију и подвођење које су сустигле његовог традиционалног коалиционог партнера - Драгана Марковића Палму, па је страх од угрожавања и губљења позиција и привилегија које заузимају значајно повећан.

- Ивица Дачић је искусан политичар који се небројано пута доказао у дисциплини политичког преживљавања. Ова је дисциплина већ деценијама најважнија у српској политици, што доста говори о друштвеном и политичком миљеу у ком живимо. С тим у вези је свакако и Дачићев позив СНС да наступе заједно на изборима. Изборни рејтинг СПС пада из године у годину и то је врло постојан тренд судећи по резултатима избора. Последњи парламентарни избори, 2020, показали су да је СПС изгубила 40 одсто гласова које је освојила 2012. Нема никаквог разлога нити повода за промену тог тренда и мислим да је и Ивица Дачић тога свестан - каже Драган Поповић, директор Центра за практичну политику.

Поповић напомиње да ће најновија афера, која је његовог главног савезника, Драгана Марковића Палму, довела у везу са трговином сексуалним услугама и подвођењем жена и девојака, укључујући и малолетнице, додатно пољуљати поверење конзервативнијих бирача у ову коалицију (а такви су сви њихови гласачи).

Потонуће социјалиста

Социјалистичка партија Србије и Јединствена Србија први пут су заједно наступиле на изборима 2008. године, а та коалиција остала је на окупу и када ју је 2018. године напустила Партија уједињених пензионера Србије и прикључила се Српској напредној странци, очигледно јер је тако хтео лидер напредњака Александар Вучић.

- На крају ће СПС остати искључиво клијентелистички повезана страначка инфраструктура запошљавана деценијама по јавним предузећима, општинама и другим институцијама које су социјалисти третирали као плен. Не треба, наравно, потценити ни бројност ни оданост те интересно повезане мреже, али то свакако није довољно да спречи даље урушавање подршке СПС - сматра Поповић.

Према његовим речима, Александар Вучић ће бити тај који ће на крају одлучити о судбини и Ивице Дачића и самог СПС.

- Уколико их узме на заједничку листу, омогућиће им даље преживљавање, а вероватно и нека места у извршној власти. Социјалисти заузврат могу да понуде подршку самом Вучићу на председничким изборима, тј. одустанак од сопственог кандидата, што повећава извесност да неће бити другог круга. Уколико их не узме, социјалисти ће сигурно тонути и даље што ће неминовно на површину избацити једва прикривене унутрашње сукобе и борбу за власт између различитих интересних струја. Ово може да значи и коначан крај те странке - закључује Драган Поповић.

Председник СПС изјавио је пре два дана да "остаје при ставу да би странке владајуће коалиције требало да наступе на једној листи" на предстојећим изборима.

- И не мислим то због изборног резултата, него сматрам да би све партије којима је интерес земље на првом месту требало да стану на једну страну, посебно због све већих притисака и изазова са којима се суочавају - рекао је Дачић.

Како је додао, "наравно, коначну одлуку даће Вучић и Српска напредна странка као највећа странка".

- Каква год да буде одлука, ми смо за наставак сарадње која се показала као веома успешна - нагласио је Дачић.

Ако не буде довољан Шапић, биће места за Дачића

Иначе, у протеклих 12 година, резултати на изборима коалиције СПС-ПУПС-ЈС, почевши од 2008. године када су освојили 7,5 одсто гласова, односно 20 мандата, расли су све до 2018. Бољи резултат остварили су 2012. године - 14,5 одсто, односно 44 мандата, а тај успех поновили су и 2016. године.

Међутим, пре три године, без ПУПС, савез СПС-ЈС освојио мање од 10 одсто гласова (29 мандата).

Истраживања јавног мњења, која немају у виду најновију аферу за педофилију и подвођења лидера ЈС, показују да ова коалиција не прелази 10 одсто, што, извесно је, није реална пројекција јер овако јаке оптужбе на рачун Дачићевог коалиционог партнера неће остати без даљег осипања у бирачком телу.

- Дачић добро зна да су изборни резултати СПС од 2012. наовамо све гори и гори. Од 14,5 одсто и 570.000 гласача спустили су се на 10 одсто уз ниску излазност и 330.000 гласова. Тај пад је нормалан, што због старосне структуре њхових традиционалних гласача, што због чињенице да се странка у потпуности поистоветила са СНС, а то се преноси у све мање парче власти, односно смањивање могућности за њено монетизовање. Због тога губе одборе и кадрове, што несумњиво ствара нервозу у врху СПС и појачава притисак да Ивица Дачић буде смењен. Заједничким изласком на изборе прикрио би се даљи пад СПС јер се не би видело колико су се смањили овога пута - оцењује социолог Дарио Хајрић.

Како наводи, прихватање понуде у великој мери зависи од тога да ли ће доћи до најављеног раздвајања локалних и парламентарних избора, зато што истраживања показују да су београдски избори најслабија тачка СНС.

- Због тога гледамо уједињавање са сателитима попут Александра Шапића. Ако будућа истраживања и фокус групе покажу да то неће бити довољно да СНС убедљиво победи, извесно је да ће покушати да увећају свој резултат коалицијом са социјалистима. Не заборавимо да се мандати рачунају по Д’Онтовом систему, што значи да диспропорционално фаворизују најјаче листе. Тесан резултат би довео Вучића у позицију да му је неопходна већа постизборна коалиција, и питање је на кога би тачно у том случају могао да рачуна - каже Хајрић.

Према његовим речима, за разлику до ранијих изборних циклуса, сарадња са Драганом Марковићем Палмом овога пута може Дачићу да буде додатни баласт.

- Ипак, без обзира на тежину оптужби за педофилију, не бих прецењивао последице на изборима из два разлога. Први је тај што је могуће амортизовати негативне ефекте тако што ће у срединама у којима оптужбе против Палме имају одјека СПС водити кампању као да та коалиција ни не постоји, а наглашавати је тамо где Марковић има јаку подршку. Други је то што до избора има сасвим довољно времена да власт и њени таблоиди разводне и релативизују аферу, а када се гласање примакне, тужилаштво може елегантно да повуче ручну да би умањило негативни публицитет. Окрњиће их, али не онолико колико се очекује, тако да се на то не сме ослањати – закључује Дарио Хајрић.

Какве поруке је Путин упутио са велике војне параде у Москви погледајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА