Најновије

ПРЕДСЕДНИК РУМУНИЈЕ ЖЕЛИ НАТО НА "РУСКОМ МОРУ": Хитно позвао Бајдена - очекује реакцију северноаталнтске алијансе!

Председник Румуније Клаус Јоханис поручио је данас, током видео самита челника држава источног крила НАТО са председником САД Џозефом Бајденом и генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, да је безбедносна ситуација око Црног мора забрињавајућа због чега је неопходно снажније присуство снага северноаталнтске алијансе на источним границама блока.

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

- НАТО мора наставити да јача одбрану и одвраћање, посебно на свом источном боку, од Балтичког до Црног мора. Због тога сам нагласио, и у разговору са председником Бајденом, да је неопходно оснажити савезничко војно присуство у Румунији и на југ Источног бока НАТО - рекао је председник Јоханис.

Самит су заједнички организовали председници Румуније Клаус Јоханис и Пољске Анџеј Дуда, а учествовали су генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, председник САД Џо Бајден и челници Бугарске, Чешке, Естоније, Литваније, Летоније, Словачке и Мађарске.

Црно море - "језеро НАТО" или "руско море"

- Црно море делимично се претворило у ‘језеро’ НАТО. Не можемо да одустанемо од присуства у региону као члан Алијансе, мислим да је важно наставити промоцију наших вредности у региону - рекао је Ауреску на питање новинара како НАТО може да спречи да се Црно море претвори у „руско море“.

Према његовим речима, Румунија је забринута због „премештања снага великог обима и демонстрације силе у региону“.

Русија са своје стране последњих година упозорава на активности НАТО на својим западним границама које су без преседана под изговором обуздавања Москве.

Русија је у више наврата изражавала забринутост због нагомилавања снага НАТО у Европи.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је раније изјавио да Русија ни за кога није претња али да помно прати активности које би могле да буду опасне по њене интересе.

Вишенаменски руски ловац Су-57 задивио твитераше! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА